Piata neagra a tigaretelor a crescut în luna noiembrie la 18,3% din totalul consumului, cu 3,3 puncte procentuiale mai mult decât în septembrie. Este cea mai importanta crestere înregistrata în ultimul an. Media anuala a comertului ilegal în 2017 este de 16%.

Potrivit unui comunicat al Directiei Generale a Vamilor publicat la finele lunii octombrie, „inspectorii vamali din Bucuresti au confiscat 11.787.660 tigarete, cu timbre fiscale Republica Moldova, Ucraina cat si fara timbre, precum si cantitatea totala de 280 kg de tutun de fumat”. Conform aceleiasi surse, produsele confiscate erau in valoare de 1,65 milioane de euro. De asemenea, potrivit unei stiri publicate pe site-ul politiei de frontiera, pe 1 decembrie, „politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Giurgiu - P.T.F. Bechet au descoperit aproximativ 8 tone de tutun maruntit, ascunse prin metoda capac intr-un automarfar incarcat cu detergent”. De asemenea, politistii de frontiera, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., cu suportul I.G.P.R. au destructurat la finele lunii noiembrie un grup infractional cu denumirea generica „gruparea HUJA”, care desfasura activitati de contrabanda cu tigari, provenite din Republica Moldova.

„Este pentru prima data in ultimii sapte ani cand se remarca intensificarea semnificativa a comertului ilicit in toate regiunile din vestul tarii, unde cotele fenomenului depasesc 20%. Nord-est ramane si in noiembrie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu o pondere de 36,5% si evolutie constanta. Zona de vest se apropie vertiginos de nivelul din nord-est, continuandu-si cresterea accelerata din ultima jumatate de an, cu 5,6 puncte procentuale, pana la 32,2%. In noiembrie, cea mai substantiala majorare a pietei negre se inregistreaza, ca si in septembrie, tot in partea de nord-vest a tarii (plus 6,7 p.p., pana la 22,8%). Din punct de vedere al provenientei, categoria «cheap whites» continua sa detina cea mai mare pondere, depasind nivelul de 60%, (plus 6,5 p.p. pana la 63,8%), urmata de produsele provenite din Moldova (16,9%, in scadere cu 8,8 p.p. fata de septembrie) si Ucraina (13,8%, in crestere cu 2,9 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia ramane constanta. Situatia la nivel regional din noiembrie este oarecum similara mediei pe 2017. Mai precis, nord-est continua sa fie cea mai afectata regiune de comertul ilegal pe tot parcursul lui 2017 (38,4% media anuala), urmata de partea de vest (medie de 24,1%)”, spune Marian Marcu, director Novel Research.

contrabanda, tigarete, piata neagra

Ileana Dumitru, director juridic si relatii publice al British American Tobacco Romania spune ca anul 2017 a inceput bine, din perspectiva luptei impotriva contrabandei cu tigarete, datorita Operatiunilor Scut, declansate in primavara, care au avut drept rezultat mai multi bani la bugetul de stat din comertul legal cu tigarete.

”Din pacate, acelasi an s-a terminat prost, cu cea mai mare crestere a contrabandei inregistrata din septembrie 2016. Principala cauza o reprezinta inconsecventa eforturilor impotriva pietei negre si lipsa unei strategii integrate la nivelul factorilor de decizie. Desi cresterea veniturilor bugetare este o prioritate asumata a statului roman, eforturile impotriva contrabandei nu sunt pe masura obiectivelor asumate. Deosebit de ingrijorator este faptul ca strategiile si resursele alocate pentru combaterea traficului ilicit nu tin pasul cu abilitatea retelelor de contrabanda de a identifica noi mijloace si rute de operare, lucru surprins de evolutia pietei ilicite in zonele de vest si nord-vest ale Romaniei, unde piata neagra a crescut cu 59%, respectiv 46% fata de prima jumatate a anului 2017”, precizeaza Ileana Dumitru.

Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria spune si ea ca, spre deosebire de inceputul anului, in ultima perioada nu au mai existat operatiuni speciale ale Vamii, pentru combaterea fenomenului de contrabanda cu tigarete, iar actiunile Politiei, sustinute de DIICOT, nu par sa fi fost suficiente.

”Pachetul de tigarete este cel mai taxat produs din Romania, iar domeniul tutunului este cel mai reglementat, local si global. In acelasi timp, asa cum observa Consiliul Concurentei la finalul investigatiei pe piata tigaretelor, principalul factor perturbator in acest sector economic, e contrabanda. In prezent, asistam la initiative nerealiste de natura sa consume inutil resursele autoritatilor. Sistemul Track & Trace, pentru trasabilitatea produselor din tutun, initiat de Comisia Europeana, are scopul declarat de a reduce contrabanda, dar se va concentra exclusiv pe monitorizarea produselor legale, din interiorul Uniunii. Asa cum se vede in fiecare studiu Novel, cea mai mare parte a tigaretelor de pe piata neagra provine din afara UE. In noiembrie, «Cheap Whites», tigarete intrate ilegal in Romania din China, Emirate, Macedonia, au depasit recordul ultimilor doi ani, cu o pondere de 63,8% din totalul pietei negre. Tigarete din afara UE sunt si cele provenite din Moldova, Ucraina, Serbia. Toate sunt produse pe care Track & Trace nu le va monitoriza”, explica Gilda Lazar.

Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea contrabandei in continuare, sunt necesare mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita de ani de zile. Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, este necesara clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara aproape nestingherit in zona de competenta a acestora – piete, oboare, statii de metrou.

contrabanda, tigarete, piata neagra

„Cu acest nivel al pietei negre din noiembrie, ne situam la aproape dublul procentului mediu din UE, de circa 10%. In mod evident, aceasta crestere are o cauza concreta, asupra careia putem actiona direct. Lipsa de resurse umane si tehnice a institutiilor statului poate fi suplinita doar prin parteneriate cu mediul privat. Un mod de a sprijini autoritatile in eforturile de combatere a comertului ilegal este programul PMI Impact, o initiativa globala cu fonduri de 100 milioane de dolari, destinata combaterii contrabandei. Prin acest program, am selectat peste 30 de proiecte spre a fi finantate. Sumele alocate in aceasta prima runda sunt in valoare de aproximativ 28 milioane dolari, iar proiectele vor fi derulate in 18 tari, printre care si Romania. Suntem convinsi ca proiectele care vor fi derulate pe plan locala vor contribui la reintrarea pietei negre pe un trend descendent, in beneficiul bugetului de stat, al companiilor care isi desfasoara activitatea legal, precum si al societatii in general, daca luam in considerare ca infractiunile asociate contrabandei sunt asimilate crimei organizate”, a precizat Alexandra Olaru, director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.

Valentin Canura, sales development manager in cadrul Imperial Tobacco Romania, spune ca incertitudinea si desele schimbari la nivelul conducerii autoritatilor de aplicare a legii incep sa-si faca simtite efectele.

”Piata neagra a ajuns la aproape o cincime din total, ceea ce ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru toti factorii implicati, cei care aplica legea, dar si cei cu putere de decizie in reglementarea acestui sector economic. In mod cert, este nevoie de o noua strategie de coordonare, de noi operatiuni comune, care sa duca la destructurarea retelelor infractionale. De precizat ca pe durata iernii, transportul tigaretelor de contrabanda se face cu dificultate, asadar stocurile realizate in lunile precedente se vor afla pe piata in perioada urmatoare. In consecinta, este posibil ca piata neagra sa creasca in continuare. Cu atat mai mult este nevoie de eforturi sporite, care sa se deruleze coerent si concertat”, declara Valentin Canura.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri