Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru creditele pe termen lung in valuta si moneda locala ale municipiului Bucuresti la ''BBB minus'', perspectiva asociata fiind stabila, informeaza un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

De asemenea, Fitch a confirmat calificativul pe termen scurt in valuta la ''F3''.

"Confirmarea ratingurilor reflecta performanta operationala robusta continua a Bucurestiului, nivelul moderat al datoriei in raport cu balanta sa operationala si veniturile curente. De asemenea, calificativul include baza solida de impozitare, datorita nivelului de bunastare al Bucurestiului, care este substantial mai mare decat media nationala. In mod negativ, ratingul reflecta dependenta veniturilor operationale de ciclurile economice si incertitudinile privind datoriile contingente", apreciaza agentia de evaluare financiara.

Scenariul de baza al Fitch estimeaza o marja operationala redusa de aproximativ 15% pe termen mediu, sub performanta medie din ultimii cinci ani al Bucurestiului, de 26%. Aceasta este in linie cu bugetul orasului pe 2018, care previzioneaza o marja operationala de 17%. Declinul marjei operationale a fost determinat de costurile mai mari cu personalul, in urma majorarii salariilor pentru angajatii din sistemul public, si a transferurilor curente mai ridicate catre institutiile publice, precum si de majorarea cheltuielilor cu bunuri si servicii, se arata in comunicat. Conform Fitch, performanta operationala va ramane suficienta pentru a acoperi serviciul datoriei si investitiilor planificate in 2018.

Agentia se asteapta la continuarea cresterii cheltuielilor de functionare, dar in scenariul de baza al Fitch performanta orasului in perioada 2018-2020 va ramane cel putin in linie cu cea din 2017. In urma alegerilor locale din 2016, a fost aprobat un plan ambitios si modern de investitii. Guvernul vrea sa dezvolte suplimentar infrastructura orasului si in special infrastructura rutiera. Totusi, rata de realizare in 2017 a fost de doar 22% si Fitch se asteapta ca cheltuielile de capital ale orasului sa ramana sub nivelul preconizat in 2018-2019 (1,2 miliarde de lei si, respectiv, un miliard de lei), considera agentia de evaluare financiara.

Citeste si:
Agenția de Rating Fitch anunță decizii privind 5 bănci din România
Agenția de Rating Fitch...

Bucurestiul este capitala Romaniei si pe baza ultimului recensamant din 2011, are 1,88 milioane de locuitori. Nivelul local de bunastare este mai mult decat dublu fata de media nationala si s-a dovedit robust in timpul ciclurilor economice, datorita economiei bine diversificate a Bucurestiului. Economia Romaniei a crescut cu 6,8% in 2017, iar Fitch se asteapta la un avans de 3,8% in 2018 si de 3% in 2019. Bucurestiul are o piata solida a fortei de munca, rata somajului fiind in august 2017 de 1,3%, mult sub nivelul mediu national, de 4,8%.

Ratingurile Bucurestiului sunt constranse de cele suverane ale Romaniei ("BBB minus"/perspectiva stabila/"F"3). In cazul unei revizuiri in crestere a ratingurilor suverane, calificativul atribuit Bucurestiului ar putea fi imbunatatit daca isi mentine nivelul datoriei si performanta operationala solida care sa asigure finantarea investitiile in mare masura prin resursele interne, se arata in comunicat.

O crestere semnificativa a presiunilor asupra datoriei, din cauza deteriorarii performantei operationale vor duce la o retrogradare a ratingurilor Bucurestiului, avertizeaza Fitch.

Citeste si:
Agentia Fitch confirma ratingul Bucurestiului la "BBB minus"
Agentia Fitch confirma...
Sursa foto: : Shutterstock / 4kclips

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Creditarea de consum revine: la ce dobanzi te poti imprumuta in lei
Setari Cookie-uri