De asemenea, Fitch a confirmat calificativul pe termen scurt in valuta la ''F3''.

"Confirmarea ratingurilor reflecta performanta operationala robusta continua a Bucurestiului, nivelul moderat al datoriei in raport cu balanta sa operationala si veniturile curente. De asemenea, calificativul include baza solida de impozitare, datorita nivelului de bunastare al Bucurestiului, care este substantial mai mare decat media nationala. In mod negativ, ratingul reflecta incertitudinile privind datoriile contingente", apreciaza agentia de evaluare financiara.

Scenariul de baza al Fitch estimeaza o marja operationala redusa de peste 15% pe termen mediu, sub performanta medie din ultimii cinci ani al Bucurestiului, de 26%. Aceasta este in linie cu rezultatele preliminare ale orasului pe 2018, care arata o marja operationala de 13,6%.

Declinul marjei operationale a fost determinat de costurile mai mari cu personalul, in urma majorarii salariilor pentru angajatii din sistemul public, si a transferurilor curente mai ridicate catre institutiile publice si catre asistenta sociala, se arata in comunicat. Conform Fitch, performanta operationala va ramane suficienta pentru a acoperi serviciul datoriei si o mare parte din investitiile planificate in 2019.

Restrictii in mai multe...
Citeste si: Restrictii in mai multe spitale din cauza virozelor

Agentia se asteapta la continuarea cresterii cheltuielilor de functionare, dar in scenariul de baza al Fitch performanta orasului in perioada 2018-2020 va ramane cel putin in linie cu cea din 2018. Bucurestiul se confrunta cu necesitati ridicate de investitii, pentru a face fata cresterii populatiei si a planului autoritatilor locale de a dezvolta suplimentar infrastructura orasului, si in special cea rutiera.

Fitch se asteapta ca cheltuielile de capital ale orasului sa ramana sub nivelul preconizat in 2019 (un miliard de lei), si marja actuala sa acopere cheltuielile de capital ale orasului in perioada 2019-2020 iar, conform autoritatilor, investitiile programate nu vor fi finantate din datorie.

Bucurestiul este capitala Romaniei si pe baza ultimului recensamant din 2011, are 1,88 milioane de locuitori. Nivelul local de bunastare este mai mult decat dublu fata de media nationala si s-a dovedit robust in timpul ciclurilor economice, datorita economiei bine diversificate a Bucurestiului. Economia Romaniei a crescut cu 6,8% in 2017, iar Fitch se asteapta la un avans de 3,8% in 2018 si de 3,5% in 2019. Bucurestiul are o piata solida a fortei de munca, rata somajului fiind in august 2018 de 1,3%, mult sub nivelul mediu national, de 4,3%.

Ratingurile Bucurestiului sunt constranse de cele suverane ale Romaniei ("BBB minus"/perspectiva stabila/"F"3). In cazul unei revizuiri in crestere a ratingurilor suverane, calificativul atribuit Bucurestiului ar putea fi imbunatatit daca isi mentine nivelul datoriei si performanta operationala solida care sa asigure finantarea investitiile in mare masura prin resursele interne, se arata in comunicat.

Ti-ai propus sa economisesti...
Citeste si: Sfaturi si aplicatii care te vor ajuta sa economisesti mai multi bani

O crestere semnificativa a presiunilor asupra datoriei, din cauza deteriorarii performantei operationale va duce la o retrogradare a ratingurilor Bucurestiului, avertizeaza Fitch.

Sursa foto: Shutterstock / 4kclips