Agentia de Evaluare Financiara Standard&Poor's a confirmat vineri ratingul pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala la "BBB-/A-3", cu perspectiva stabila, potrivit Agerpres.

Potrivit S&P, ratingul este sprijinit de nivelul moderat al datoriei externe a Romaniei si de perspectivele solide de crestere. Cu toate acestea, PIB per capita a fost in 2017, conform estimarilor, de 10.000 dolari, al doilea cel mai scazut din Uniunea Europeana. Nivelul redus al veniturilor si avutiei constrang ratingul Romaniei, alaturi de alti factori, precum deficitul bugetar, slaba eficienta institutionala si guvernamentala, precum si incertitudinea politica.

"Pana acum consideram ca politicile actualului guvern sunt predominat orientate pe termen scurt, concentrandu-se pe spatiul fiscal disponibil, pentru a majora salariile in sectorul public si pensiile. Lipsesc initiativele de reforma structurala in detrimentul retelei de infrastructura invechite si sistemului educational subperformant. Pe termen mediu, lipsa progreselor in aceste domenii ar putea afecta cresterea economica si ar putea descuraja investitorii straini", noteaza S&P.

Pentru 2018 agentia se asteapta ca majorarea reala a PIB sa incetineasca pana la 4,3%, pe masura ce consumul revine la normal si cererea externa se modereaza.

Citeste si:
Moddy's:Finantele publice si cresterea din Romania se stabilizeaza
Moddy's:Finantele publice si...

Sursa foto: Shutterstock / Peter Voronov

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Moody's: Stimulentele fiscale din Romania contribuie la economia tarii