Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost confirmat la "F3".

"Ratingul de tip investment grade atribuit Romaniei este sprijinit de nivelul moderat al datoriei publice, si indicatorii privind PIB-ul per capita si guvernanta care sunt in linie cu intervalul 'BBB'. Cu toate acestea, relaxarea fiscala pro-ciclica si cresterea rapida a salariilor, care depaseste cresterea productivitatii, reprezinta un risc la adresa stabilitatii macroeconomice", sustine Fitch.

Politica fiscala expansionista a slabit finantele publice ale Romaniei, sustin analistii agentiei, care estimeaza ca deficitul guvernamental al Romaniei a ajuns la 3% din PIB in 2017, neschimbat fata de 2016, dar mai rau decat deficitul de 0,6% din 2015. Totusi, performanta fiscala din 2017 a fost favorizata de cresterea economica solida, care nu poate fi sustinuta, crede Fitch. Tinta bugetara a fost indeplinita numai prin implementarea a jumatate din cheltuielile de capital planificate. In urma reducerilor de taxe, raportul datorie guvernamentala/PIB este unul din cele mai scazute din regiune, in timp ce masurile de crestere a salariului minim, a salariilor din sectorul public si a pensiilor au majorat cheltuielile de baza, considera agentia.

Pentru 2018, tinta Romaniei este un deficit fiscal (ESA 2010) de 2,96% din PIB. In opinia Fitch, proiectiile optimiste privind cresterea economiei si a veniturilor, si lipsa unei estimari privind impactul masurilor privind cheltuielile discretionare au determinat agentia sa estimeze un deficit mai ridicat, de 3,4% din PIB. Presiunile fiscale vor veni de pe urma reducerilor suplimentare de taxe si majorarea salariilor si a pensiilor.

Fitch confirma ratingul AAA...
Citeste si: Fitch confirma ratingul AAA pentru Statele Unite

Conform Comisiei Europene, deficitul fiscal structural al Romaniei este estimat la 3,3% din PIB in 2017, adancindu-se in doi ani cu trei puncte procentuale. Bugetul pe 2018 va avea ca rezultat o deteriorare suplimentara, contrara reglementarilor fiscale si ale UE, Romania riscand sa reintre in procedura de deficit excesiv, din care a iesit abia in 2013.

La sfarsitul lui 2017 s-a inregistrat o crestere a raportului datorie guvernamentala/PIB a Romaniei la 38%, de la 37,6% in 2016, conform estimarilor Fitch.

Cresterea economiei Romaniei este estimata sa fi accelerat la 6,8% in 2017, cel mai rapid ritm din UE, de la 4,8% in 2016, dar pentru 2018-2019, din cauza diminuarii magnitudinii stimulentelor fiscale, este previzionata o incetinire a economiei, la un nivel mediu de 3,6%, se arata in raportul agentiei.

Pentru prima data in ultimii aproape zece ani, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda cheie, de la nivelul record scazut de 1,75%, la 2%, dupa ce in octombrie si noiembrie inflatia a fost la un nivel mai ridicat decat se estima. Pentru 2018, Fitch se asteapta la un nivel mediu al inflatiei de 3% si la noi majorari ale costurilor de imprumut.

Fitch: Politica fiscala...
Citeste si: Politica fiscala expansionista va spori dezechilibrele macroeconomice

Perspectiva stabila asociata ratingului "BBB minus" atribuit Romaniei reflecta opinia Fitch potrivit careia riscurile in crestere si in scadere la adresa ratingului sunt in prezent echilibrate. Principalii factori de risc care, individual sau colectiv, ar putea duce la o actiune negativa de rating sunt: deficite fiscale ridicate, care sa duca la o crestere a raportului datorie guvernamentala/PIB, si o supraincalzire a economiei, care sa prezinte un risc la adresa macrostabilitatii economice. In sens invers, principalii factori care, individual sau colectiv, ar putea duce la o actiune negativa de rating sunt: reducerea riscurilor de instabilitate macroeconomica, implementarea unei consolidari fiscale care sa imbunatateasca traiectoria pe termen lung a raportului datorie guvernamentala/PIB si o imbunatatire sustenabila a finantelor externe.

Sursa foto: Shutterstock / 4kclips