Anastasiu, AHK: Oficial ne merge bine, insa suntem ingrijorati de viitor

Firmele germane care activeaza in Romania sunt multumite de activitatea lor curenta, insa sunt ingrijorate pentru evolutiile din urmatorii ani, a declarat, joi, Dragos Anastasiu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK), intr-o conferinta de presa.

"Avem o veste buna si una rea. Vestea buna este ca, oficial, ne merge bine, ceea ce se datoreaza in principal conjuncturii externe si faptului ca economia germana si cea europeana, de care depindem in principal, merg bine. In Romania este deocamdata bine, pentru ca a crescut consumul, ca urmare a maririi pensiilor si salariilor, deci sunt bani in piata la populatie pentru consum. Dar avem paradoxul ca suntem ingrijorati pentru viitor, deoarece, daca nu incepem inca de acum sa rezolvam problemele, nu ne va fi bine pe viitor", a spus Anastasiu.

El a subliniat ca principala problema este cea a resurselor umane, unde situatia este dramatica, ca urmare a migratiei si a lipsei de pregatire din scoli.

"In plus, aproape tot ce facem zi de zi este greu, anevoios, ne luptam cu birocratia. In al treilea rand, lipsa de dialog si predictibilitate. Nu ne plangem de fiscalitate, ci de schimbarile din fiscalitate sau schimbari in general, care vin peste noapte, prin ordonante de urgenta. Mediul de afaceri german nu este obisnuit cu asa ceva. La romani merge si asa, ca gasim noi o solutie, dar la germani este alta mentalitate, cu planuri pe termen lung si stabilitate", a aratat oficialul AHK.

Anastasiu a aratat ca, daca nu se iau masuri pentru a suplimenta veniturile statului, nu vor mai exista bani pentru cheltuielile cu pensiile si salariile, ceea ce va duce in final tot la diminuarea investitiilor.

Citeste si:
A murit de coronavirus revenirea "în formă de V" a pieței imobiliare?
A murit de coronavirus...

Pe acest fond, AHK solicita Guvernului sa grabeasca investitiile in domenii-cheie, precum educatia, infrastructura, sanatatea, sa ia masuri pentru stoparea migratiei fortei de munca si sa intensifice modernizarea administratiei publice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Comisia Europeană aşteaptă un declin al economiei României de 6% în 2020
Setari Cookie-uri