„Maruntila si Bancnotila”, cartea de educatie financiara pentru copii sau cum sa isi invete parintii copiii principiile financiare care guverneaza finantele personale. Autoarea Roxana Bucur a incercat sa simplifice definitiile economice si sa imbrace sfaturile economice cat mai colorat pentru copii, pentru ca ei sa deprinda cat mai usor obiceiuri financiare corecte si sa afle, prin povesti si imagini, notiuni despre bani.

Roxana Bucur este autoarea cartii, are 25 de ani si lucreaza ca planificator si consultant financiar independent. A terminat Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din Bucuresti si a urmat programul de master Pedagogii alternative si arta teatrala in educatie (PED-ArtE).

Pentru ca educatia financiara poate incepe de la varste fragede, Roxana a decis sa scrie o carte pentru copiii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani, cu doua personaje principale: Maruntila si Bancnotila, care sa ii inspire pe copii sa administreze bani si isi stabileasca obiective financiare.

Motivul? Obiceiurile financiare ale adultilor create inca din copilarie. „Am observat ca adultii au obisnuintele ce au fost create in copilarie, experientele pe care le-au avut si parintii lor si cele pe care le-au experimentat de timpuriu. Iar daca acestea nu ii determina sa aiba obiectivele pe care le doresc, ei nu le vor obtine”, sustine Roxana.

Cartea prezinta, inca de pe coperta, cele doua personaje principale, fratii Maruntila si Bancnotila. „Amandoi provin dintr-o familie si o societate care are ca valori munca. Astfel ca, amandoi copiii au responsabilitatile lor, insa ceea ce ii diferentiaza este maniera in care gestioneaza banii. Copilul cel mai mic al familiei, Maruntila, primeste monede, maruntis, de unde si numele, in timp ce Bancnotila, fratele cel mare, primeste bancnote pentru responsabilitatile, pentru munca depusa. Maruntila are obiective financiare pe termen lung care il determina sa economiseasca si maruntisul pe care il primeste, in vreme ce Bancnotila, desi, primeste mai multi bani decat fratele sau, cheltuie toti banii pentru diverse lucruri, pe care oricum le avea si acasa: bomboane, diverse dulciuri. Mai tarziu, in viata, cei doi au parte de diferite situatii, iar modul lor de gestionare a banilor ii conduce in contexte de trai diferite”, povesteste autoarea.

Retail jobs

Ce invata copiii din carte?

Roxana spune ca ei vor invata din aceasta carte principiile financiare care guverneaza finantele personale: gestionarea banilor, stabilirea obiectivelor financiare, recompensarea financiara, economisirea, investitiile – multiplicarea banilor, cu tot ceea ce inseamna mentalitatea prospera, din punct de vedere financiar. Vor invata obisnuinte financiare, cat si informatii despre bani: cum se castiga, cum functioneaza – economia, vor invata regulile banilor si tipurile de bani, cartea fiind o baza pentru discutiile despre bani: ce monede si bancnote avem, cate tipuri de bani sunt, care este valoarea lor: recunoastere, comparatii, putere de cumparare pentru fiecare in parte.

Cartea este vazuta ca o baza pentru discutiile despre bani, un punct de la care parintii pot incepe explicatiile.
„Parintii s-au bucurat sa gaseasca un astfel de subiect adresat copiilor pentru a avea o baza pentru inceput in ceea ce piveste discutiile cu privire la bani, iar copiii au primit bucurosi cartea, bucurandu-se de ilustratiile viu colorate, precum si de ideea de economisire, incepand a isi face pusculite pentru diverse jucarii pe care si le doreau”, marturiseste Roxana.

Citeste si:
Manuscris din copilărie al lui Charlotte Brontë, evaluat la 1,25...
O carte de câteva pagini...

Pro sau contra educatie financiara

Atitudinea parintilor in ceea ce priveste educatia financiara este impartita, diferenta facand-o gradul de constientizare a fiecarui adult cu privire la finantele personale sau la ideea de a ii vorbi copilului despre bani, sustine Roxana.

Autoarea crede ca educatia financiara poate incepe odata cu varsta de 3 ani; varsta la care copiii incep sa isi doreasca lucruri si sa le ceara. „Aceasta varsta coincide si cu integrarea in colectivitate: gradinita unde copilul vede ca alti copii au lucruri si, astfel, cere si el parintilor. Sub ce forma? Discutii si prin exemplul personal. Parintiii pot incepe sa poarte discutii cu copiii lor despre modul in care se castiga banii, modul in care circula banii si cum pot fi ei folositi, precum si ce bani exista la noi: identificarea lor si a valorii, a puterii de cumparare”, spune ea.

Citeste si:
Fondatoarea unei edituri online arată care sunt provocările...
Povestea Copilul Verde,...

Educatia financiara in randul adultilor

Roxana sustine ca educatia financiara este la un nivel scazut, atat in randul copiilor, cat si al adultilor. In cazul copiilor, problema este lipsa educatiei in scoala: „Educatia financiara in randul copiilor se situeaza la un nivel scazut, in opinia mea, pentru ca, din pacate, educatia financiara nu este predata in institutiile de educatie ca disciplina scolara. Ea se poate face acasa, daca parintii imbratiseaza aceasta idee sau daca aloca timp specific pentru a transmite informatii din aceasta categorie de educatie. Riscul cel mare, in opinia mea, il reprezinta faptul ca nu toti parintii imbratiseaza sau nu toti vorbesc, nici macar cu partenerii lor de viata, aceste lucruri. Consider ca banii inca mai reprezinta un subiect tabu pentru multe familii”.

In cazul adultilor, disciplina financiara a fost transmisa de la parinti la copii, iar aceasta cultura a fost influentata si de mediul in care au trait. „Educatia financiara a adultilor este si ea la un nivel scazut, consider, avand in vedere faptul ca fiecare adult beneficiaza de gradul de educatie primit de la parinti. Daca acum subiectul banilor este unul tabu, in trecut, cu atat mai mult avand in vedere regimul politic in care s-a trait. Literatura de specialitate in domeniul finantelor personale este sarac. Adevarat este ca multe carti au inceput sa fie traduse si aduse si la noi, insa tine de deschiderea fiecaruia in parte, daca alege sa se informeze in acest aspect al vietii sau nu sau daca considera ca banii nu sunt importanti”, spune Roxana.

Citeste si:
Daea dă asigurări că vom avea ulei și mălai și respinge abordările...
Daea dă asigurări că vom avea...

Cartea este aparuta in regim propriu la Editgraph, o editura din Buzau, in colaborare cu Doriana Marasoiu, ilustratoarea povestii.

Sursa foto: Doriana Mărășoiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri