Legea offshore a fost retrimisa la comisii. Decizia a fost luata in urma neintelegerilor aparute intre alesii PSD, ALDE si UDMR. Deputatul Iulian Iancu, seful Comisiei pentru industrii din Camera Deputatilor a declarat la Digi24 ca ceea ce s-a intamplat ieri a fost practic o sabotare a lucrarilor din comisie, noteaza Digi24.

Proiectul legii offshore a fost retrimis la comisii de plenul Camerei Deputatilor si pentru ca UDMR si-a schimbat la 180 de grade pozitia fata de ieri si a refuzat sa o discute si sa o voteze in plen.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut miercuri retrimiterea in comisii a Legii offshore, in conditiile in care ALDE a acuzat lipsa unei dezbateri reale, iar ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a subliniat ca trebuie stabilita o formula de calcul care sa permita ambelor parti sa fie cointeresate.

Senatul a adoptat, in urma cu o saptamana, in calitate de prima camera sesizata, Legea offshore, care reglementeaza exploatarea gazelor din Marea Neagra. Actul normativ fusese trimis la reexaminare de catre presedintele Klaus Iohannis.

Marti, a avut loc sedinta comisiilor pentru buget, industrii si administratie in care s-a discutat raportul final pe Legea offshore. Sedinta a fost tensionata, in conditiile in care deputatii au acuzat ca au primit prea tarziu amendamentele discutate.

Miercuri, UDMR a cerut retrimiterea in comisii a legii, desi, marti, votase favorabil amendamentele propuse de PSD, amendamente considerate nefavorabile pentru derularea investitiilor. Totodata, ALDE a acuzat, din nou, lipsa unei dezbateri reale.

Teodorovici a subliniat ca trebuie gasita o formula de calcul, in ceea ce priveste modul de impozitare, care sa convina partilor implicate in dezbateri.

„Vreau sa prezint calculele mele colegilor din comisiile respective si, dupa aceea, vom lua o decizie. Formula care se va vota, intr-un final, la Camera Deputatilor, trebuie sa fie o formula care sa permita ambelor parti sa fie cointeresate”, a spus Teodorovici.

ALDE a dat peste cap calculele PSD

Andrei Gerea, vicepresedinte ALDE si fost ministru al Economiei, a criticat marti decizia PSD de a modifica fara consultari legea offshore.

El a criticat amendamentele depuse de PSD in Comisia pentru industrii: „Cu modificarile de azi, cineva nu doreste ca exploatarea gazelor din Marea Neagra sa inceapa si se doreste practic continuarea importurilor de gaze din Rusia. Practic noi inchidem, nu mai dam nici o sansa exploatarii din Marea Neagra”.

Totodata, el l-a criticat pe Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii pe motiv ca modificarile facute azi cresc fiscalitatea: „La Comisia de Industrii exista o alta miza”.

Deputatii ALDE au parasit marti dezbaterile din comisiile de specialitate pe legea offshore, liderul deputatilor ALDE, Varujan Vosganian, argumentand ca aceasta dezbatere este „o improvizatie”, deoarece nu exista o evaluare a impactului bugetar, o evaluare clara a resurselor si nici un punct de vedere al Guvernului.

Acuzatiile lansate de Iulian Iancu, PSD

"Un proiect atat de important, propun ca dezbaterile noastre din aceasta saptamana sa fie facute in fata camerelor, ce s-a intamplat ieri a fost o incercare de sabotare. In timpul dezbaterilor au incercat blocarea fara argumente, toti cei care au invocat ca sunt nereguli, nu au avut niciun amendament. Amendamentele se refereau la contractele subsecvente si la aplicarea impozitului, de asemeni fusese luat in calcul. Aceasta lege este extrem de favorabila Romaniei, este prima data cand se realizeaza un echilibru perfect intre statul roman si furnizori. Cand suntem in echilibru perfect, nu ii convine, propun pentru a fi limpede in fata tarii ca fiecare subiect sensibil sa fie facut in fata tarii, se va vedea cine este dornic sa duca la bun sfarsit, Romania nu are voie sa nu se extinda", a declarat acesta la Digi24.

Reprezentantii ARCOMN au plecat marti de la dezbaterea privind legea offshore

Directorul executiv al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN) Dan Rosu a declarat, marti, ca reprezentantii asociatiei au parasit dezbaterea din comisiile de specialitate privind legea offshore pentru faptul ca nu li s-a permis sa-si sustina punctul de vedere.

El a spus ca reprezentantii asociatiei nu au primit amendamentele pentru a vedea care va fi impactul acestora.

"Noi am solicitat in repetate randuri, dupa ce a fost votata in Senat, sa primim amendamentele prezentate astazi, nu am avut niciun raspuns, de aceea ne este foarte greu sa avem o pozitie acum, ne trebuia un timp rezonabil pentru o analiza pentru a putea sa vedem cum vor impacta aceste amendamente industria offshore", a spus Rosu, la iesirea din sedinta Comisiilor pentru industrii, buget si administratie publica din Camerei Deputatilor.

El a spus ca este mult prea devreme pentru a evalua impactul, mentionand ca o analiza va fi facuta dupa ce va avea forma finala. "Va trebui sa vedem care este forma si apoi fiecare membru isi va evalua propriu business si va lua decizia", a adaugat Rosu.

Intrebat de ce a plecat de la sedinta, Rosu a precizat: "Pentru ca s-a propus ca reprezentantii industriei sa poata sa-si spuna punctul de vedere si s-a considerat ca nu e cazul ca noi sa avem vreo interventie in cadrul lucrarilor intr-o lege care ne priveste si atunci aflam, ca si voi, care este raportul final".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri