Romania are una din cele mai moderne legislatii in domeniul insolventei din Europa, insa modificarile recente adoptate de Guvern aduc atat elemente benefice, cat si masuri care pot “ingropa” o companie aflata in aceasta situatie. Specialistii Casei de Insolventa Transilvania sunt de parere ca in acest domeniu ar trebui sa se mearga mai mult pe preventie, mai ales daca este vorba de companii de impact.

In ultimii 10 ani, numarul companiilor nou intrate in insolventa a scazut de la peste 16.000 in 2008 la 8.000 si ceva in 2018. Fata de varful inregsitrat in perioada post-criza, de 23.600, numarul companiilor nou intrate in insolventa s-a redus de trei ori pana in 2018.

Pe de alta parte, in cei 10 ani analizati, s-au infiintat aproximativ 800.000 de firme noi, iar totalul insolventelor s-a situat la aproape 180.000.

Insa modificarile aduse recent legislatiei in domeniu ar putea afecta societatile in dificultate.

Modificarile benefice!

“Ordonanta 88/2018 are si elemente bune si mai putin bune. Mi se pare un element bun faptul ca putem transforma creantele bugetare in actiuni, pentru ca este o modalitate de achitare a pasivului non-cash. (...) In insolventa, asta e problema - nu ai cash sa platesti datoriile inscrise in tabelul creditorilor”, a explicat Vasile Godinca-Herlea, CEO CITR, in cadrul conferintei de prezentare a unui studiu cu privire la evolutia insolventelor in ultimii 10 ani.

O alta modificare benefica adusa de noua Ordonanta, este, in opinia reprezentantului CITR, posibilitate de cesionare a creantelor bugetare, care nu exista pana acum.

In plus, s-au adus schimbari cu privire la votul statului in procedura de insolventa. “Exista o tendinta a statului de a nu vota planul de reorganizare daca nu se platea datoria 100%, chiar daca demonstrai ca prin aplicarea planului ii dai mai mult decat ar fi primit daca intrai in faliment. El (reprezentantul statului -n.r.) vota, totusi, falimentul. S-a reglementat varianta ca daca ii dai macar 50%, statul are posibilitatea sa voteze planul”, a mai spus Godinca-Herlea.

Ce limitari impune noua legislatie?

Pe de alta parte, exista doua modificari aduse legislatiei care dezavantajeaza clar compania in cauza.

Una dintre ele se refera la faptul ca, de acum, exista posibilitatea ca un creditor sa execute silit societatea in insolventa, chiar in timpul procedurii, pericol de care aceasta era ferita pana acum.

“Acum poti (creditorul -n.r.) sa executi cel mai lichid activ, indiferent daca este vorba de fabrica sau de utilajul de baza al debitorului si atunci, l-ai omorat. Insolventa il proteja pana acum, nu puteai sa vinzi activele care puteau duce la reorganizare. S-a instituit aceasta posibilitate, care inca nu se stie cum se va aplica, pentru ca este foarte ciudata. Dar, teoretic, ai putea ajunge sa strici ce s-a construit atat timp in cadrul reorganizarii”, a subliniat reprezentantul CITR.

Un alt impediment pentru firme, de aceasta data chiar la intrarea in procedura de insolventa, este legat de faptul ca o firma nu mai poate apela la aceasta modalitate de redresare daca datoriile la stat depasesc 50% din total. “Se pare ca aceasta masura este contraproductiva. Daca am dificultati, de ce sa nu intru in insolventa? In acest caz, societatea in cauza ramane activa, putand contamina alte business-uri”, a adaugat expertul citat.

Acesta a mai atras atentia asupra faptului ca, desi piata este in scadere (tot mai putine firme intra anual in insolventa), problemele intregistrate de companiile de impact (cu active mai mari de un milion de euro) trebuie adresate din timp.

Ce inseamna insolventa unei companii de impact?

In 2017, in Romania, existau aproximativ 23.000 de companii de impact. Acestea, desi reprezinta doar 3% din totalul societatilor comerciale, insumeaza 65% din cifra totala de afaceri si jumatate din totalul angajatilor din economie.

Mai mult, doar jumatate dintre aceste companii mari sunt sanatoase (11.000). Din celelalte, circa 7.000 sunt restructurabile (au profit sau pierdere la limita), iar 4.500 sunt insolvabile (reprezentand 20% din totalul de 23.000).

Sectoarele care au format in mod constant topul insolventei companiilor de impact in 2016-2017 sunt, conform clasificarilor CAEN, industria (cu 48% in 2017), serviciile (cu 17%) si domeniul imobiliar (cu 15%). Acestea raman cele mai expuse si in continuare, spun specialistii CITR.

„Avem o masa importanta de companii de impact in dificultate, iar bancile au inceput sa manifesteze o prudenta crescuta in ceea ce priveste finantarea companiilor aflate in insolventa. Astfel, cred ca este important sa ne indreptam atentia spre proceduri de pre-insolventa, precum concordatul preventiv si mandatul ad-hoc. Am incredere ca acestea pot reprezenta solutiile viitorului pentru companiile in dificultate din Romania, la fel cum reorganizarea a fost o optiune de succes in ultimii 10 ani. Insa, pentru a avea eficienta este necesar un cadru legislativ actualizat, raportat la contextul economic din prezent”, a completat Vasile Godinca-Herlea.

In perioada 2016-2018, numarul companiilor de impact care intra in insolventa s-a stabilizat intre 175-200.

In ceea ce priveste numarul de companii intrate in insolventa anual din totalul companiilor, Romania are un procent de 0,99%, in linie cu alte state europene.

„Piata de insolventa din Romania este una matura, comparabila cu cea a Marii Britanii (0,93%) sau a Frantei (1,78%) din punctul de vedere al companiilor intrate anual in insolventa raportat la numarul total de companii. In ansamblu, in ultimii 10 ani, aproape 179.000 de companii au intrat in insolventa, in timp ce peste 800.000 au fost infiintate. Daca in 2008 insolventa unei companii era ceruta preponderent de creditori, astazi, in procent de 63% debitorii sunt cei care solicita procedura, ceea ce ne arata ca din ce in ce mai multi inteleg insolventa ca pe o stare de fapt, de altfel exact asa cum si este definita de lege”, a subliniat CEO-ul CITR.

Acesta a mai spus ca dupa promovarea activa a optiunii reorganizarii pentru companiile intrate in insolventa s-a ajuns la o crestere de peste 5 ori a reorganizarilor in piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri