Consiliul investitorilor straini (FIC) solicita Guvernului sa renunte la discursul prin care acuza companiile straine ca vor sa faca rau Romaniei si ii cer sa publice datele cu toate sumele incasatre de la acestea sub forma de taxe si impozite. Organizatia mentioneaza ca in cadrul acestor companii lucreaza un sfert din forta totala de munca din tara, care produce jumatate din cifra de afaceri a Romaniei. In acest context, FIC sustine ca Ordonanta de Urgenta care afecteaza grav mediu de afaceri nu trebuie aprobata.

“Companiile straine din Romania angajeaza aproximativ 1,3 milioane de oameni, un sfert din forta totala de munca a tarii, produc aproape jumatate din cifra de afaceri a Romaniei si mai mult de jumatate din exporturi. Aceste companii au o contributie insemnata la veniturile statului roman prin impozite pe venit, pe profit, contributii sociale, TVA, accize si alte taxe speciale sau locale”, se subliniza in comunicatul FIC.

Organizatia a cerut in repetate randuri institutiilor statului sa puna in mod transparent, la dispozitia opiniei publice, datele privind toate taxele platite de companiile de stat si private din Romania si analiza in urma careia au aparut aceste semne de intrebare pe care politicienii le ridica din cand in cand.

Rau cu profit, rau fara profit!

“Desi aceste informatii sunt publice, reprosurile complet nefondate in tonalitati cu intensitate diferita ating aceeasi tema, profiturile. Daca companiile straine au profituri mici, li se reproseaza ca nu performeaza la nivelul asteptarilor. Daca au profituri mari, sunt acuzate ca le fac in detrimentul angajatilor si atunci reprosul este ca ofera salarii foarte mici. Dar sunt si multe alte voci care acuza aceleasi companii ca ofera salarii prea mari absorbind toata forta de munca in detrimentul celor locale”, mai spun reprezentantii companiilor straine.

Acestia spun ca sunt dezamagiti de acest discurs care incearca sa sugereze ca ”strainii” doresc sa faca rau Romaniei, si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public.

“O tara cu o societate dezbinata nu este o tara mai usor de condus, ci pur si simplu este o tara mai saraca. Acest tip de discurs ajunge sa devina politica publica materializata in decizii care se iau pripit si fara consultare. Cel mai recent exemplu este aceasta ultima Ordonanta de Urgenta, care urmeaza sa modifice peste 40 de acte normative (legi, OUG, HG) in ultima sedinta de Guvern a anului. Hazardul acestor masuri, modificari de legi organice, prorogari de termene, derogari, sistarea platii unor drepturi banesti, introducerea de noi taxe, infiintarea de noi scheme de ajutor si crearea unor fonduri cu destinatie incerta, va avea un impact profund in multe sectoare economice si va pune la incercare rabdarea oamenilor de afaceri, dar si a populatiei”, se subliniaza in comunicat.

In aceste conditii, FIC atrage atentia ca, in ciuda rezilientei si adaptabilitatii celor mai multe companii si a solutiilor economice pe care ele le vor adopta, acestea nu pot sa raspunda asteptarilor unor decizii arbitrare luate fara transparenta si fara nicio consultare.

“FIC considera ca aceasta Ordonanta de Urgenta nu trebuie promovata mai departe si de aceea continuam sa ne exprimam deplina disponibilitate pentru un dialog pe aceasta tema pentru a pune capat discursului politic coroziv care face rau atat companiilor si angajatilor lor, dar si societatii romanesti in general”, mai spun reprezentantii Consiliului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri