Romania a fost in 2018 una dintre economiile cele mai performante din Uniunea Europeana, cu o crestere estimata a PIB real de 4% y/y. Cu toate acestea, dupa un avans record si o accelerare semnificativa in ultimii ani, economia Romaniei se indreapta acum spre un viitor incert. Schimbarile fiscale neasteptate din sectoare esentiale ale economiei, adoptate in decembrie 2018, risca sa afecteze serios potentialul de crestere al tarii.

In opinia noastra, anul 2019 va fi marcat de incetinirea cresterii consumului privat, inflatie moderata, somaj scazut, dar si de o presiune crescuta asupra ratelor dobanzii. Anul acesta se profileaza si aparitia unui set de dezechilibre - adancirea deficitelor de cont curent si bugetar, dar si cresterea inflatiei, care ar trebui gestionate intr-o maniera transparenta si consecventa. In timp ce indicatorii macro-economici cel mai probabil vor fi robusti, mare parte din evolutia lor va depinde de capacitatea Statului de a atrage, facilita si gestiona investitii, pe masura ce nevoia de fluxuri de investitii – inclusiv prin absorbtia de fonduri UE – va deveni mai pronuntata.

Cresterea economica a Romaniei se afla pe un trend descendent pentru anul 2019, comparativ cu 2018, chiar si inainte de adoptarea Ordonantei de Urgenta (OUG) 114/2018 la sfarsitul lunii decembrie, care ne-a fortat sa ne reevaluam asteptarile. Pe de o parte, suntem de parere ca decelerarea economica ar putea deveni mai pronuntata, dar, pe de alta parte, lipsa studiilor de impact pentru masurile introduse impiedica previziuni mai precise. Totusi, credem ca masurile introduse pot avea efecte grave si ample, inclusiv asupra pietei de capital.

Principalele sectoare si tendinte de urmarit in 2019

Consideram ca anul 2019 va marca o tendinta de incetinire a sectorului de consum, cat si de crestere a ratelor de dobanda, pentru a tine inflatia sub control. Estimam un nivel de inflatie moderat, de 3-4%.

Previziunile noastre privind sectorul energiei s-au schimbat, ca urmare a adoptarii OUG 114/2018. Desi initial eram optimisti privind potentialul sau de a crea locuri de munca si a contribui la veniturile statului pe termen lung, plafonarea preturilor la gaze si energie si noul regim de taxare pot periclita grav independenta energetica a tarii.

Si sectorul bancar a fost lovit in mod sever. Recent introdusa, taxa pe activele bancare poate avea efecte adverse, de domino, pentru intreaga economie, in special pe fondul cresterii dezechilibrelor macro-economice, care trebuie adresate prin politici prudente si prietenoase cu piata. De fapt, cu o astfel de masura, Romania, in mod inexplicabil, isi face rau siesi, dar si propriilor cetateni, cei care vor fi nevoiti, in final, sa „achite nota de plata”.

Pe de alta parte, infrastructura ramane o zona cu potential permanent – desi niciodata implinit – in timp ce piata muncii ramane ancorata in cifre bune. Este probabil ca rata somajului sa ramana joasa, sub nivelul de 5%, insa tot mai multe companii se plang de un deficit de personal calificat. Incurajam autoritatile sa ia masuri pentru a face piata muncii mai usor accesibila pentru muncitorii straini in sectoarele in care este o nevoie critica de forta de munca. Alte sectoare care merita urmarite sunt cel imobiliar, agricultura si IT-ul.

Avand in considerare aceasta situatie complexa, este esential ca Romania sa cultive un mediu in care companiile au incredere sa investeasca in afaceri pe termen lung, astfel incat sa continue sa genereze venituri pentru stat intr-un mod sustenabil, prin dividende si taxe pe profit. In acest sens, ar fi de un real folos o strategie guvernamentala de investitii, cuplata cu un cadru legal si de reglementare previzibil, care functioneaza spre beneficiul – si nu impotriva – sectorului privat. La fel de important pentru performanta economica generala a tarii va fi mentinerea deficitului bugetar sub nivelul de 3%.

Piata de capital ramane atractiva, dar cu o nevoie acuta de lichiditate

Piata de capital din Romania ramane atractiva, generand randamente ridicate, dupa cum am vazut la sfarsitul anului 2018. Cu toate acestea, investitorii straini se confrunta cu optiuni limitate, in principal, la doar doua sectoare – energia si serviciile financiare. Astfel, pe „lista de dorinte” a pietei de capital in 2019 ar trebui sa se regaseasca listarea unor mari companii de stat din domenii variate, ca instrument de incurajare a investitiilor pe piata de capital. Cresterea lichiditatii astfel rezultata este, de altfel, un criteriu pentru ca Romania sa dobandeasca statutul de Piata Emergenta.

Merita sa tragem cateva invataminte din caderea pietei de capital de la sfarsitul anului precedent, ca reactie la anuntul neasteptat al Guvernului privind noile masuri fiscale dure, si anume ca un cadru legal imprevizibil poate, de unul singur, sa ameninte increderea investitorilor si, implicit, stabilitatea intregii piete de capital. Mai mult, schimbarile legate de sistemul de pensii risca sa afecteze Pilonul II, iar sustenabilitatea pensiilor viitoare va deveni incerta. Aceste masuri specifice pot avea un impact foarte grav asupra intregii piete de capital locale, a carei crestere a fost constant sustinuta de fondurile private de pensii in ultimii ani.

In concluzie, credem ca Romania ramane o destinatie de investitii atractiva in 2019, cu un peisaj economic inca fertil, desi in mod semnificativ mai volatil comparativ cu anul trecut. Exista mult potential de fructificat, dar este esential ca Guvernul si alte institutii care legifereaza si reglementeaza sa cultive un mediu previzibil, stabil, care incurajeaza si faciliteaza investitiile, precum si sa depuna eforturi de a implementa politici economice sanatoase, dezvoltate pentru un orizont de timp indelungat.

Sursa foto: Fondul Proprietatea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri