Desi pensionarilor li s-a promis proverbiala mare cu sare in campania electorala a PSD, in realitate acestia nu au primit nimic in plus, rezulta din cele mai recente date ale Institutului National de Statistica. Astfel, un grafic realizat de institutie arata cum a evoluat indicele pensiei reale si cel al preturilor de consum. Trebuie luat in considerare ca in functie de consum, daca au cheltuit mai multi bani pe carne, oua sau cartofi, atunci au ramas cu mai putini bani in buzunare, poate chiar cu nimic.

​Potrivit INS, in anul 2018:

  • numarul mediu de pensionari a fost de 5,207 milioane persoane, in scadere cu 21.000 persoane fata de anul precedent
  • numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4,684 milioane persoane, in crestere cu 6.000 persoane fata de anul precedent;
  • pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii) a fost de 1172 lei, in crestere cu 9,6% fata de anul precedent;
  • pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1126 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 50,9% (comparativ cu 52,8% in anul precedent);
  • indicele pensiei medii reale fata de anul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 105,0%.
  • Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari.

"Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 90,0% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (76,7%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii – anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,1%", informeaza INS.

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10. Acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 15 la 10 in Giurgiu si Vaslui si 14 la 10 in Botosani si Calarasi.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 531 de lei (903 lei in judetul Botosani, 909 lei in Giurgiu, 930 lei in Vrancea, fata de 1434 lei in Municipiul Bucuresti, 1427 lei in Hunedoara si 1343 lei in judetul Brasov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in anul 2018, a fost de 943.2000 persoane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri