Uniunea Europeana ia masuri pentru sprijinirea companiilor in dificultate. Printr-un proiect de directiva, se doreste eficientizarea cadrului de restructurare preventiva. In plus, intentioneaza stabilirea cadrului pentru “a doua sansa”, avand in vedere ca 43% dintre europeni spun ca nu ar deschide o afacere de teama esecului. Care ar fi avantajele pentru Romania?

Parlamentul European a votat pe 28 martie rezolutia legislativa referitoare la propunerea de Directiva privind cadrele de restructurare preventiva, a doua sansa si masurile de sporire a eficientei procedurilor de restructurare, insolventa si remitere de datorie si de modificare a Directivei 2012/30/UE pentru promovarea solutiilor de insolventa si preinsolventa pentru salvarea companiilor europene aflate in dificultate, noteaza specialistii Casei de Insolventa Transilvania (CITR).

Prin noile reglementari, UE isi propune sa stimuleze reluarea activitatii economice a acelora care s-au confruntat cu dificultati si sa diminueze stigmatul esecului.

Directiva are ca principal obiectiv crearea unei culturi a salvarii la nivel european, care, pe langa beneficiile pentru mediul de afaceri si economie, releva si efecte sociale pozitive. Totodata, directiva urmareste sa creeze premisele pentru eficientizarea cadrului de restructurare preventiva, a cadrului pentru a doua sansa in business si sa incurajeze promovarea unor masuri calitative prin care procedurile insolventei sa devina mai eficiente prin reducerea duratei si a costurilor lor.

“Amendamentele votate in Parlamentul European pun accentul pe protectia salariatilor, considerati a fi o categorie vulnerabila care ar trebui sa beneficieze de un tratament preferential. In egala masura, se incurajeaza asigurarea protectiei intreprinderilor mici si mijlocii care, desi ajung mult mai usor in stare de dificultate financiara, nu dispun de resursele necesare pentru a apela la cadre de restructurare preventiva si astfel sfarsesc deseori intr-o procedura de lichidare”, subliniaza specialistii CITR.

Totodata, se vorbeste in acest context si despre dezvoltarea unor instrumente de avertizare timpurie capabile sa detecteze si sa semnaleze circumstantele susceptibile sa conduca la starea de insolventa.

„Prin directiva, UE vine in sprijinul companiilor care se confrunta cu dificultati, incurajand adaptarea procedurilor de insolventa si preinsolventa la nevoile mediului de afaceri, in vederea cresterii gradului de restructurare timpurie si pentru a preveni iesirea acestora din circuitul economic. Este o masura benefica atat pentru companie, cat si pentru partenerii de business, cifrele Bancii Mondiale aratand ca rata de recuperare a creantelor este mai mare in economiile in care restructurarea este procedura cel mai des intalnita”, sustine Vasile Godinca-Herlea, CEO CITR.

Conform expunerii de motive prezentate in textul initial al propunerii de directiva, 43% dintre europeni nu ar demara o afacere de teama esecului, iar jumatate din societatile infiintate supravietuiesc mai putin de cinci ani. Ba mai mult, se estimeaza ca 600 de firme europene intra in faliment in fiecare zi, 200.000 de firme iesind anual din economie. 3 milioane de noi locuri de munca ar putea fi create prin acordarea celei de-a doua sanse, conform analizelor UE.

Care este situatia Romaniei?

Daca in ceea ce priveste procedurile de insolventa situatia este clara pentru Romania, care are una dintre cele mai moderne legislatii din Europa conform Bancii Mondiale, la capitolul preinsolventa lucrurile stau diferit. Din cele cinci masuri principale ale directivei, Romania mai are de armonizat patru, una dintre masuri fiind implementata partial.

„Procedurile de preinsolventa au mai fost aplicate cu succes in Romania in perioada interbelica, cand in ciuda barierelor de comunicare specifice vremii, in noua ani au fost deschise 9127 de proceduri de concordat preventiv, iar alte cateva mii au fost inchise cu succes. Reintrodusa in legislatie in 2010, intr-un climat macroeconomic dificil, procedura nu a avut acelasi succes pana la acest moment. Este nevoie tot mai mult de o revigorare a cadrului legislativ romanesc in domeniul preinsolventei, iar noua directiva ne confirma acest lucru. Nu doar in context national, ci la nivelul intregii Europe este important sa cream un mediu care sa incurajeze accesarea masurilor de preinsolventa de catre companiile in stadii incipiente de dificultate”, mentioneaza CEO-ul CITR.

Principalele masuri din cadrul directivei cuprind: protectia sporita a drepturilor salariatilor si in procedura preinsolventei, tratarea creditorilor in mod separat, conform drepturilor lor, protejarea companiilor de denuntarea contractelor de catre creditori in timpul procedurii, suspendarea temporara a executarii silite, stimularea finantarilor prin acordarea unei superprioritati in cazul deschiderii unei proceduri ulterioare.

„Suntem convinsi de faptul ca, in contextul european, concordatul preventiv poate fi o solutie viabila de redresare a companiilor in dificultate, in conditiile in care acestea il acceseaza din timp”, a concluzionat CEO-ul CITR.

Urmatoarea etapa dupa votul in Parlamentul European este aprobarea directivei de catre Consiliul Uniunii Europene. Dupa aprobarea de catre Consiliul Uniunii Europene, termenul limita pentru transpunerea directivei in legislatia nationala este de doi ani de la data intrarii in vigoare, cu anumite exceptii prevazute expres in cuprinsul Directivei si pentru care se acorda termene diferite in vederea transpunerii. Directiva europeana va intra in vigoare in 20 de zile de la publicarea ei in Jurnalul Oficial al UE.

Sursa foto: Shutterstock / PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri