Prim-ministrul Viorica Vasilica Dancila a anuntat miercuri ca in cadrul sedintei de Guvern urmeaza sa fie luata o decizie in vederea deblocarii lucrarilor de consolidare si restaurare a Cazinoului din Constanta, investitia fiind estimata la 112 milioane de lei. Guvernul a aprobat proiectul, iar Cazinoul va fi consolidat si restaurat.

UPDATE ora 17.10:

Cazinoul din Constanta, unul dintre cele mai importante obiective turistice, in stil Art Nouveau, va fi consolidat si restaurat, dupa ce Guvernul Romaniei a reaprobat indicatorii tehnico-economici in sedinta de miercuri, 8 mai.

Durata estimativa pentru realizarea proiectului este de 30 de luni (3 luni etapa de proiectare si 27 de luni cea de executie). Lucrarile, in urma carora Cazinoul va putea redeveni un centru cultural si de divertisment, cu o sala multifunctionala de 200 de locuri si o sala de festivitati de 150 de locuri. Lucrarile vor fi realizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), prin Compania Nationala de Investitii (CNI), iar valoarea totala estimata a investitiei este de 111.553.449,35 lei (cu TVA).

Foto: Ministerul Dezvoltarii / Facebook

Foto: Ministerul Dezvoltarii / Facebook

“Ne-am luat astazi angajamentul ca acest obiectiv emblematic al Romaniei sa fie reabilitat si am convingerea ca vom reusi sa ducem la bun sfarsit si acest proiect extrem de asteptat de catre toti romanii”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Daniel Suciu.

In vederea punerii in siguranta a obiectivului de investitii se propune realizarea lucrarilor de consolidare si restaurare (cladire S+P+1E+M, pod partial si rampa de acces catre subsol) si a celor exterioare (reabilitare platforma terasa, retele utilitati, zid de aparare si balustrada).

Foto: Ministerul Dezvoltarii / Facebook

Foto: Ministerul Dezvoltarii / Facebook

Astfel, fata de documentatia avizata initial, in anul 2015, principalele modificari vizeaza:

• reconfigurarea functionala si adaptarea spatiilor interioare si exterioare la noile functiuni propuse prin tema de proiectare, reprezentative pentru viata social-culturala a orasului si pentru un monument de categorie ”A” cu valoare arhitecturala si istorica exceptionala;

• adaptarea proiectelor de arhitectura, structura si instalatii la noile functiuni propuse, tinand cont de actualizarea expertizelor si studiile la aceasta faza de proiectare;

• revizuirea documentatiilor de arhitectura si componente artistice (pictura murala, stucco-marmura, stucatura policroma, metal si vitralii) pentru tratarea corespunzatoare a degradarilor survenite in perioada 2014 – 2018;

• actualizarea normativelor de proiectare si a legislatiei in domeniu.

In urma realizarii lucrarilor de consolidare si restaurare, Cazinoul va fi redat circuitului public si astfel va fi pusa in valoare cea mai importanta cladire publica realizata in stil Art Nouveau, cu o remarcabila unitate stilistica a tuturor elementelor: volume, fatade, raportul plin-gol, decoratie interioara si exterioara.

In aceasta maniera, Cazinoul va putea redeveni un centru cultural si de divertisment, care va putea gazdui evenimente culturale, simpozioane, expozitii, beneficiind de o sala multifunctionala de 200 de locuri si de o sala de festivitati cu o capacitate de 150 de locuri.

Stire initiala:

"Luam astazi o decizie importanta cu privire la consolidarea si restaurarea Cazinoului din Constanta, cladire emblematica pentru zona litoralului romanesc, pentru Romania. Deblocam lucrarile pentru unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania, un proiect de investitii estimat la aproape 112 milioane de lei. Apreciez, domnule vicepremier Suciu, ca va asumati realizarea acestui proiect, care a fost abandonat ani de zile si am convingerea ca acest obiectiv important va redeveni un centru cultural si de divertisment de anvergura internationala", a precizat Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.

Pana in prezent, Guvernul PSD nu a facut niciun pas pentru restaurarea cladirilor istorice ci, din contra, acestea au fost lasate sa se prabuseasca sau, mai rau, a pus bete in roate initiativelor private.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri