Sanatatea din Romania a primit anul acesta o "transfuzie" financiara fara precedent: 6 miliarde de lei, adica aproape 5 la suta din PIB. Suma a fost absorbita insa de majorarea salariilor medicilor si asistentelor. Prin urmare, conditiile in care sunt tratati pacientii nu s-au schimbat aproape deloc. Bolnavii sunt in continuare trimisi sa-si cumpere medicamente si materiale sanitare. Fondurile nu ajung nici macar pentru reparatii banale si absolut necesare in unitatile sanitare, scrie Digi24.

In multe spitale din tara, mare parte din bugetul anual se duce pentru plata salariilor. La Institutul Pneumologie „Marius Nasta” din Capitala, asta inseamna 80%.

Din lipsa de bani pentru salarii, managerul unitatii a fost nevoit sa reduca numarul operatiilor cu 20%.

Un alt exemplu este Spitalul „Sfanta Maria” din Iasi, cel mai mare spital pediatric din estul tarii, unde leafa personalului inseamna 90% din buget. Cladirea in care functioneaza nu a fost renovata niciodata de la infiintare, din 1970. Singura salvare sunt fondurile de europene.

Exista un astfel de proiect aprobat, dar lucrarile vor incepe in cateva luni.

Citeste si:
Mai putin de 20% din scolile din Romania au cabinete medicale
Mai putin de 20% din scolile...

Radu Terinte, managerul Spitalului „Sf. Maria”, Iasi: „Trebuie sa cantarim fiecare aparatura, fiecare medicament, cand il cumparam, cat costa si nu in ultimul rand, in momentul de fata, nu ne putem permite excese.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ce functie publica va ocupa Sorina Pintea dupa caderea Guvernului