ALERTA, CCR: Legea repatrierii aurului BNR este constitutionala

Legea privind repatrierea aurului Bancii Nationale a Romaniei este constitutionala. Judecatorii CCR au respins sesizarea Opozitiei. Actul normativ urmeaza sa mearga la presedintele Klaus Iohannis, care va decide daca va promulga sau nu legea.


Proiectul prevede repatrierea a 91,5% din aurul care se afla acum la Banca Angliei, adica peste 55 de tone de aur.

Potrivit unor surse Digi24, judecatorii Curtii au respins sesizarea pe motive de oportunitate, pentru ca rezerva de aur este proprietatea statului roman, asa ca statul este liber sa decida actiunile privind depozitarea acestei proprietati.

CCR a respins astfel sesizarea Partidului National Liberal si a Uniunii Salvati Romania. Liderul PNL, Ludovic Orban, declara luna trecuta ca PSD va transforma aurul Romaniei in „ghiuluri si inele”.

„Daca va aduceti aminte, ministrul Economiei Badalau, intrebat fiind ce o sa faceti cu aurul Romaniei, o sa facem ghiuluri si inele, asta a declarat domnul Badalau si noi nu vrem ca aurul din rezerva nationala a Romaniei sa incapa pe mainile lui Badalau, Valcov, Dragnea, ca baietii astia sa faca ce vor cu acest aur, eventual sa-l transforme, asa cum a declarat domnul Badalau, in ghiuluri si inele”, mai spunea atunci Orban.

La finalul lunii aprilie, proiectul initiat de Liviu Dragnea si Serban Nicolae a fost adoptat de Camera Deputatilor, camera decizionala, prin votul a 165 de deputati. 90 s-au impotrivit, iar trei deputati s-au abtinut.

Citeste si:
Leul s-a apreciat faţă de euro
Leul s-a apreciat faţă de euro

Unul dintre argumentele invocate pentru acest proiect este ca, de 10 ani Romania tine o mare parte din aur in Banca Angliei si nu primeste dobanda, ba chiar plateste chirie pentru pastrare.

In prezent, Romania are rezerve de aur de aproape 104 tone.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri