Oficiali ai BNR au declarat joi ca depozitarea rezervei de aur la Londra ajuta la micsorarea costurilor de finantare ale Romaniei. „Obtinerea unei performante investitionale cat mai ridicate este un obiectiv secundar”, spun oficialii BNR. Replica bancii a venit dupa ce unele publicatii au criticat BNR pentru faptul ca nu incaseaza dobanzi la aurul depozitat. Daca aveti o caseta de valori la o banca nu platiti pentru aceasta, intreaba retoric oficialii bancii.

Banca deplange faptul ca cei care critica citeaza doar opiniile celor care sustin acest punct de vedere, fara sa fie luate in considerare documentele BNR, in care sunt explicate exact argumentele. Este vorba de „Raportul anual 2017, pag. 167 -180, - Evolutia stocului de aur in perioada 1990 – 2017”, lucrarea lui Paul Valeanu, „Atentie la cifre!”, sau cea a lui Catalin Dumitrescu, „Adevarul despre aurul Romaniei - raspunsul unui coleg de generatie la repetatele fantasmagorii ale lui Lucian Isar” .

Redam opinia BNR:

„Administrarea rezervei de aur se face conform prevederilor legale in vigoare, care confera atributii si responsabilitati clare BNR, conforme cu practicile celorlalte banci centrale membre ale Sistemului European al bancilor centrale, spune BNR.

Obiectivele principale urmarite de BNR in activitatea de administrare a rezervelor internationale sunt siguranta si lichiditatea, si nu obtinerea unor bonificatii prin dobanzi. Aceasta este menirea rezervei internationale, inclusiv a rezervei de aur, care se dimensioneaza la un nivel adecvat pentru a consolida bonitatea financiara internationala a Romaniei si, pe aceasta baza, a reduce costurile de finantare internationala ale tarii. Preocuparea majora a Bancii Nationale la nivelul activitatii de administrare a rezervelor internationale este, in consecinta, practicarea unui management prudent si eficace al rezervelor, centrat pe credibilitate si diversificarea riscurilor bilantiere ale institutiei, siguranta si lichiditatea plasamentelor. Obtinerea unei performante investitionale cat mai ridicate este un obiectiv secundar.

BNR a obtinut in perioada ultimilor ani profit bilantier considerabil prin fructificarea inteligenta a altor componente ale rezervei internationale si nu a fost nevoita sa utilizeze in acest scop rezerva de aur. Consiliul de administratie al BNR a decis in 2006 sa nu mai faca astfel de operatiuni de vreme ce randamentele obtinute si, ulterior, in contextul crizei internationale, riscurile crescute nu mai faceau posibila indeplinirea obiectivelor de prudenta si siguranta care circumscriu activitatea de administrare”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri