Consiliul Economic si Social (CES) a dat aviz favorabil proiectului prin care bacsisul oferit de consumatori in restaurante va fi impozitat cu 10%. Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, proiectul nu va intra saptamana aceasta in sedinta de Guvern, ci saptamana cealalta. Proiectul mai prevede modificarea legislatiei privind Loteria bonurilor fiscale, scrie Hotnews.ro.

Proiectul prevede:

  • instituirea obligatiei de evidentiere pe bonul fiscal a bacsisului incasat de la clienti, in cazul serviciilor de restaurant, baruri si alte activitati de servire a bauturilor, indiferent de modalitatea de plata a acestuia (card/numerar/substitute de numerar)
  • la livrarea de produse la domiciliu, evidentierea bacsisului pe bonul fiscal nu este obligatorie
  • se interzice conditionarea, sub orice forma, a livrarilor de bunuri sau a prestarilor de servicii de acordarea bacsisului

Cum se va proceda practic: restaurantul (sau firma in genere) va fi obligat de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plata va contine rubrici destinate alegerii de catre client, a nivelului bacsisului pe care acesta doreste sa il ofere. Nivelul bacsisului oferit de client poate varia intre 0% si 15%.

  • se instituie obligatia operatorului economic de a distribui sumele provenite din incasarea bacsisului, integral salariatilor, potrivit unui regulament intern si de a le inregistra in contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct,
  • pentru situatiile in care, clientii care achita contravaloarea bunurilor livrate/servicilor prestate cu numerar/card sau substitute de numerar, solicita, pe langa bonul fiscal, si factura, se precizeaza ca, operatorii economici au obligatia de a evidentia bacsisul si pe factura. In situatia in care plata contravalorii consumatiei se face prin ordin de plata si se emite factura, bacsisul se evidentiaza distinct pe aceasta.

Citeste materialul integral pe Hotnews.ro.

Citeste si:
Fiscalizarea bacsisului, avantaje si dificultati in practica
Fiscalizarea bacsisului,...

Sursa foto: shutterstock.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cand vor fi adoptate cele 10 proiecte depuse de Teodorovici