Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativa initiata de ministrul demis al Finantelor, Eugen Teodorovici, prin care bacsisul incasat de la clienti in cazul serviciilor de restaurant sau bar este evidentiat distinct pe bonul fiscal.

"Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de catre client in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN '5.610 Restaurante' si '5.630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor'. Bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii", prevede propunerea legislativa pentru modificarea Oug 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, potrivit Agerpres.

In restaurante si baruri, bacsisul incasat de la clienti se evidentiaza pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de incasare a acestuia. Operatorul economic va inmana clientului nota de plata inainte de emiterea bonului fiscal. Nota de plata va contine rubrici destinate alegerii de catre client a nivelului bacsisului, care poate varia intre 10 si 15% din valoarea serviciilor de care a beneficiat. Operatorul economic va inregistra in contabilitate distinct aceste sume si va include in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol cu denumirea 'bacsis', stipuleaza actul normativ.

"Dupa abrogarea prevederilor care reglementau modul de definire, inregistrare si fiscalizare a bacsisului, Oug 8/2015, organizatiile profesionale si patronale din domeniul Horeca au solicitat public in repetate randuri sa se analizeze posibilitatea introducerii unei noi reglementari a bacsisului in acest domeniu. In prezent, in Romania bacsisul reprezinta o practica intalnita frecvent in special in domeniul restaurantelor si barurilor, valoarea totala a sumelor de aceasta natura platite si respectiv incasate fiind considerabila", se arata in expunerea in de motive a proiectului.

Senatorul UDMR Tanczos Barna si-a exprimat, miercuri, in plen, rezerva in privinta posibilitatii de aplicare a actului normativ. Liderul grupului PNL, Florin Citu, a afirmat ca, prin evidentierea distincta a bacsisului pe bonul fiscal si in actele contabile, "PSD introduce o noua taxa".

Citeste si:
Florin Citu: PSD a condus economia pe metoda Al Capone, cu doua bugete
Ministrul de Finante: PSD a...

Propunerea legislativa adoptata de Senat cu 43 de voturi "pentru", 23 "impotriva" si 6 "abtineri va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Teodorovici ii cere demisia lui Citu: A sabotat cursul de schimb!