Patronii de restaurante nu vad cu ochi buni propunerea ANAT si FPTR de impozitare cu 16% a bacsisului lasat de clienti in baruri, cafenele si restaurante, considerand ca masura va duce la scaderea veniturilor personalului, generand tensiuni intre angajati si patroni. Mai mult, expertii in fiscalitate sustin ca in urma acestei masuri clientii restaurantelor nu vor avea nimic de castigat.

ANAT si FPTR au semnat un document pe care l-au transmis Ministerului pentru IMM si Turism si Autoritatii Nationale pentru Turism si in care solicita, printre altele, impozitarea cu 16% a bacsisului lasat de clienti in baruri, cafenele si restaurante.

Dragos Panait, fondatorul Red Angus Steakhouse, considera ca propunerea privind impozitarea bacsisului este o masura care va afecta personalul din restaurante, generand reducerea sumei incasate din bacsis.

"Sunt multi clienti straini care ne cer sa trecem bacsisul pe nota de plata, pentru a-l putea deconta in companie, deci mie, ca patron, imi convine aceasta masura. Pe de alta parte insa, este cunoscut faptul ca fiecare om da bacsis si ca ospatarii si chelnerii accepta salarii mai mici la angajare tocmai bazandu-se pe acesti bani. Asadar, masura nu ar afecta restaurantele direct, ci prin nemultumirea angajatilor, care vor pleca si mai repede decat o fac in prezent si vor cauta locuri in care sa primeasca bacsis mai mare, eventual in strainatate", a spus pentru wall-street.ro Dragos Panait.

El a adaugat ca, desi nivelul bacsisului a scazut in ultimii ani la 5-7% din valoarea notei de plata, un chelner poate sa castige pana la 100 de lei pe zi doar din bacis.

"Ei au incepand de la 800 de lei salarii trecute pe cartea de munca, insa atunci cand fac credite, de exemplu, se bazeaza si pe ce vor castiga din bacsis pentru a le achita. Este adevarat ca in multe tari bacsisul se impoziteaza, insa la noi va duce la migrari mari de personal daca oamenii vor castiga mai putin", a mai spus Panait.

"Ospatarul sa primeasca 90%, statul doar 10%"

Ion Antonescu, patronul hotelurilor Marshal (trei stele) si Marshal Garden (cinci stele), care detin cate un restaurant, a afirmat ca Finantele ar trebui sa gaseasca o metoda prin care cea mai mare parte a bacsisului sa ajunga la ospatar si maximum 10% sa fie oprit de stat.

"Acest gen de impozitare l-am vazut in America, unde taxa pe bacsis este de 20%, iar TVA-ul doar 7%. Poate fi aplicata o astfel de masuraIon Antonescu daca 90% din bacsis ramane la angajat, insa nu cred ca ei au aceasta solutie. Cred ca in cele din urma va fi impozitat ca si salariu, diurna sau prima, unde taxele depasesc 60%", a explicat Antonescu.

El a dau exemplul unui ospatar cu un salariu brut de 1.986 de lei, dar care incaseaza net doar 1.414 lei, in timp ce contributia totala a companiei este de 2.544 lei.

"Vor aparea sigur certuri intre angajat si patron, pentru ca ospatarul nu va intelege de ce nu primeste toti banii pe care i-a lasat clientul", a adaugat Antonescu.

"Nu exista niciun fel de deductibilitate in impozitarea bacsisului"

"Masura daca se va aplica este din categoria tara arde si baba se piaptana. Eu nu as avea niciun interes sa ii impozitez bacsisului chelnerului, cata vreme nu as avea niciun fel de deductibilitate", a spus pentru wall-street.ro Gabriel Sincu, partener in cadrul EY Romania.

El a explicat ca, de obicei, unde se aplica o astfel de taxa de bacsis are forma unui impozit forfetar. Spre exemplu, in Statele Unite, cand platesti la restaurant achiti prima data nota de plata si apoi tastezi pe card si cat bacsis vrei sa lasi.

Cum explica patronatele beneficiile impozitarii bacsisului

In turism, bacsisul este o sursa importanta de venit pentru chelneri, ospatari si barmani. El indica si cat de dragut este acel personal. Tinand cont ca se da bacsis in toate barurile si restaurantele, si se da la negru, noi propunem ca acesta sa fie impozitat cu 16%, asa cum se impoziteaza veniturile personale", a declarat Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Ea spune ca patronatele cer ca valoarea bacsisului sa fie lasata la latitudinea clientului, iar suma stabilita de acesta sa fie introdusa pe nota de plata si impozitata cu 16%, urmand ca restaurantul sa plateasca aceasta noua taxa.

"Introducerea unei noi taxe, taxa pe bacsis, aplicabila pe nota de plata fiscala, nominal pe angajatul care prezinta nota de plata consumatorului, cu suportarea unui impozit de 16% pe suma acordata ca bacsis de catre consumator si fara a fi cumulate cu total venituri obtinute de respectivul angajat", se arata in documentul semnat de ANAT si FPTR.

Patronatele au transmis propunerea catre autoritatile din turism, urmand ca acestea sa o prezinte Guvernului.

"Suma platita de client pentru ce a consumat va urma regimul fiscal obisnuit, cu TVA etc, iar propunerea noastra este ca bacsisul sa fie taxat cu doar 16%. Astfel, daca nota de plata este 100 de lei, chelnerul il va intreba pe client daca si cat vrea sa lase bacsis. Daca acesta ii va spune ca lasa, sa zicem, 10 lei, acesti 10 lei vor fi inclusi si ei pe nota de plata. Diferenta va fi ca cei 100 de lei vor fi impozitati ca si pana acum, cu TVA plus alte taxe, in timp ce pentru cei 10 lei, reprezentand bacsisul, restaurantul va plati doar impozitul de 16%. In acest fel, si statul va castiga ceva din acest bacsis din care, pana acum, nu obtinea nimic, pentru ca este platit la negru", a explicat Morariu.

Aceasta a adaugat ca suma obtinuta din impozitarea bacsisului ar putea fi folosita pentru investitii in turism. "Este o masura buna, dar nu este cheia indreptarii turismului romanesc. Mai intai trebuie sa scadem TVA pentru alimentatia din turism de la 24% la 9%, asa cum se intampla in multe tari europene. Ni se spune tot timpul ca trebuie sa ne aliem la masurile europene, atunci cand se introduce o taxa, dar nimeni nu aduce acest argument ca sa scada taxe. Acum, cand am solicitat impozitarea bacsisului, fiind o taxa in plus, este posibil sa se aprobe", a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Raducan spune ca inca se discuta modalitatea de comunicare a bacsisului intre client si chelner.

"Cand cere nota, un client educat ii va spune chelnerului sa treaca pe ea si un bacsis de X lei. Pe nota va aparea o rubrica numita tips, unde va fi trecuta suma platita suplimentar de client. Exista deja programe folosite si de restaurantele din Romania unde, pe nota de plata, apare tips, dar este 0. Oricum, daca nu vrea, clientul poate sa nu ii lase nimic chelnerului, caz in care pe nota de plata va aparea tips 0", a aexplicat oficialul FPTR.

Recent, reprezentantii hotelierilor, cei ai Ministerului pentru IMM si Turism si ai Ministerului Finantelor au format un "grup de lucru" unde s-au discutat mai multe posibile masuri de redresare a turismului, printre care si impozitarea bacsisului.

Sursa foto: Bacsis, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri