PNL propune in programul sau de guvernare, la capitolul "Finante publice", adoptarea unor politici fiscale si bugetare plecand de la un sistem fiscal care se bazeaza pe mentinerea cotei unice de impozitare.

Viziunea PNL in materie de Finante publice prevede ca politicile fiscale si bugetare trebuie sa asigure indeplinirea a trei obiective majore: sa mobilizeze, prin impozite, taxe si alte venituri, resursele financiare de care statul are nevoie pentru finantarea exercitarii functiilor sale prevazute prin Constitutia Romaniei si legile in vigoare; sa sustina un mediu de afaceri favorabil si predictibil, precum si unele procese pozitive pentru o crestere economica sustenabila; sa contribuie la realizarea stabilitatii economiei romanesti, prin atenuarea impactului nefavorabil care poate aparea in evolutia ciclurilor economice.

"In viziunea PNL, politicile fiscale si bugetare trebuie reformate astfel incat acestea sa asigure indeplinirea celor trei obiective majore anuntate, plecand de la un sistem fiscal care se bazeaza pe mentinerea cotei unice de impozitare", se arata in programul liberalilor.

Acestia isi propun pe termen scurt o serie de obiective, precum: incheierea exercitiului bugetar pe anul 2019 cu limitarea depasirii tintei de deficit bugetar de 3% din PIB; definitivarea proiectelor de legi ale bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2020 cu incadrarea in tinta de deficit bugetar de 3% din PIB; definitivarea programului de investitii cu finantare din fondurile publice, concentrand fondurile disponibile pentru finalizarea obiectivelor de investitii aflate in curs de executie.

Totodata, guvernarea PNL doreste "revizuirea si corectarea" unor acte normative, inclusiv a celor aflate in proceduri parlamentare, cu "impact negativ" pentru economie: OUG 114/2018 (si OUG care o modifica 19/2019, 43/2019) cu impact negativ in special in sectoarele energiei, telecomunicatii, financiar si administrarea Pilonului 2 de pensii; proiect de lege pentru anularea completa a split TVA; proiect de lege pentru eliminarea supraimpozitarii contractelor de munca part-time; proiect de lege pentru eliminarea supraccizei la carburanti.

Totodata, PNL anunta ca va incepe inca din acest an pregatirea unor reforme structurale in domeniul fiscal si bugetar care vor contribui la o crestere economica sustenabila pe termen mediu si lung. Astfel, ei au in vedere respectarea predictibilitatii politicii fiscale si bugetare.

"Masurile de politica fiscala si bugetara vor fi puse in dezbatere publica, cu consultarea agentilor economici si a reprezentantilor societatii civile; masurile de politica fiscala si bugetara vor fi insotite de studii de impact", se arata in programul PNL.

De asemenea, sunt vizate: restructurarea ANAF, astfel incat aceasta institutie sa isi exercite atributiile fara interferenta factorului politic, sa devina eficienta in combaterea evaziunii fiscale si sa promoveze principiul conformarii voluntare in relatia cu contribuabilii; accelerarea procesului de informatizare a relatiei contribuabil-autoritate fiscala; intarirea cooperarii cu autoritatile fiscale din celelalte state membre ale UE, cu Comisia Europeana si cu alte institutii internationale implicate in prevenirea si reducerea evaziunii fiscale, prin consolidarea bazei de venituri si eliminarea transferului de profituri in jurisdictiile fiscale care incurajeaza astfel de practici; instituirea ferma a bugetului multianual ca instrument de dimensionare si calibrare a optiunilor de politici fiscale si bugetare, in corelare cu cadrul de programare financiara la nivelul UE.

Liberalii isi propun si programarea multianuala a investiilor publice, indiferent de sursa de finantare (bugetele publice, fonduri europene, imprumuturi, participatii public-private) pe baza unor criterii de prioritizare a proiectelor in functie de relevanta (compatibilitate cu strategiile sectoriale), rezultate asteptate (impact), capacitate de realizare a proiectului in termenul prevazut si sustenabilitatea financiara.

Ei au in plan si analiza schimbarilor intervenite si a noilor provocari cu care se confrunta sectoarele finantate din bugetele publice, pentru fundamentarea propunerilor de restructurare a institutiilor publice pentru a fi adaptate si a face fata la aceste provocari.

PNL solicita modificarea Legii finantelor publice, astfel incat sa se asigure autonomia financiara reala a autoritatilor publice locale.

"Avem in vedere, de exemplu, ca pana la 80% din redeventele obtinute din exploatarea resurselor naturale, precum si impozitul pe venit in intregime sa fie alocat autoritatilor publice locale", se spune in program.

Liberalii se angajeaza la intarirea activitatii institutiilor de control in domeniul Finantelor publice, astfel incat fiecare leu cheltuit din fondurile publice sa fie in concordanta cu prevederile legii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri