Camera Deputatilor si Senatul s-au reunit astazi pentru cele trei proiecte pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea - modificarea legilor Justitiei, abrogarea OUG 51 privind decontarea transportului pentru elevi si legea plafoanelor bugetare.

Pentru fiecare proiect a avut loc cate o sedinta a Parlamentului. Premierul Ludovic Orban a facut apel la parlamentari, in plenul reunit, sa nu mai adopte alte legi care implica resurse financiare suplimentare, el spunand ca "suntem intr-o situatie extrem de dificila" si ca bugetul Romaniei pe 2020 nu mai suporta nicio cheltuiala in plus.

Primul proiect privind justitia asumat de Orban

Guvernul a renuntat la asumarea raspunderii privind pensionarea anticipata a magistratilor, dupa 20 de ani de activitate. De asemenea, Guvernul a renuntat si la masura de amanare a cresterii de la doi la trei a numarului judecatorilor in completurile inferioare, dupa ce aceste doua masuri au fost adoptate de Senat cu o zi in urma. In aceste conditii, din pachetul pe justitie cu care Guvernul Orban isi asuma raspunderea in Parlament a mai ramas doar amanarea intrarii in vigoare a majorarii perioadei de pregatire la Institutul National al Magistraturii, de la 2 la 4 ani.

"Primul proiect de lege pe care Guvernul isi angajeaza raspunderea este legea referitoare la concursul de admitere la INM. A trebuit sa modificam proiectul ca urmare a unor amendamente admise. Am luat act ca Parlamentul a adoptat modificarile de prorogare pentru pensionarea magistratilor si complete. Astfel, am scos din lege prorogarea pentru pensionare anticipata si trecerea la complete de 3 si am pastrat articolele privind stagiul de pregatire la Institutul National al Magistraturii, de la 2 la 4 ani. Daca nu am fi luata acesta initiativa sistemul de justitie ar fi fost grav afectat", a declarat Ludovic Orban.

El a aratat ca Guvernul a luat act de faptul ca Parlamentul a adoptat prorogarea termenelor pentru pensionarea anticipata a magistratilor si pentru trecerea de la completele de doi judecatori la cele de trei.

"Ca urmare a adoptarii de catre Parlamentul Romaniei a acestor modificari, au fost formulate amendamente din partea domnului deputat Ioan Cupsa si a domnului senator Robert Cazanciuc. Am acceptat amendamentul inaintat de domnul deputat Ioan Cupsa si partea de amendament formulata de domnul Cazanciuc prin care am scos din corpul legii cele doua articole care se refera la prorogarea termenului de intrare in vigoare pentru pensionarea anticipata a magistratilor si pentru trecerea de la completurile de doi la completurile de trei. Am pastrat in corpul legii articolul care se refera la vechimea necesara pentru concursul de admitere la INM si am respins amendamentul domnului senator Robert Cazanciuc", a explicat Orban.

Al doilea proiect, cel al transportului de persoane si licentele

Guvernul a acceptat doua amendamente la proiectul de lege privind transportul de persoane referitoare la extinderea valabilitatii licentelor actuale pana la 30 iunie 2021 si a termenului pentru finalizarea procedurii de selectie pentru operatorii de transport de catre Consiliile judetene pana la 1 iulie 2021, a declarat, joi, seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca.

"Motivul pentru care am decis sa ne angajam raspunderea pe acest proiect de lege este acela că OUG 51 a creat situatii negative in domeniul transportului intrajudetean. Exista copii care nu merg la scoala pentru că nu li se mai deconteaza naveta scolara. Sunt afectate si alte categorii vulnerabile de persoane. Am respins 6 amendamente ale parlamentarilor la acest proiect, am acceptat 2 amendamente", a spus Orban.

Legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor

Guvernul Orban si-a asumat raspunderea, joi, in plenul reunit al Parlamentului, pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

"Guvernul a luat decizia de a-si angaja raspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020 dintr-un motiv pe care vreau sa-l mai repet. (...) Obiectivul nostru este ca proiectul de lege a bugetului de stat si proiectul de lege al bugetului asigurarilor de stat sa fie adoptate pana in data de 31 decembrie", a spus Orban, in plenul reunit al Parlamentului.

Sedinta a fost condusa presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, care a anuntat ca sunt prezenti 172 de parlamentari.

Conform programului, vor fi trei sedinte succesive. In prima sedinta comuna, Guvernul isi asuma raspunderea asupra proiectului de lege privind unele masuri pentru asigurarea bunei functionari a instantelor judecatoresti si a Parchetelor de pe langa acestea in anul 2020, cea de a doua sedinta comuna vizeaza angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul transportului de persoane, iar in cea de a treia sedinta comuna Guvernul isi va asuma raspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

De asemenea, potrivit procedurii, nu vor fi dezbateri din partea grupurilor parlamentarilor, dupa ce premierul isi asuma raspunderea pentru fiecare proiect de lege.

Constitutia prevede, la articolul 114, ca Executivul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata. Daca Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o motiune de cenzura, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri