Parlamentul s-a reunit in sedinta comuna, in sesiune extraordinara, pentru angajarea raspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Premierul Ludovic Orban a anuntat ca au fost aprobate patru amendamente la proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi, pe care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, scrie Agerpres.

"Am aprobat patru amendamente, amendamentele vizeaza reducerea numarului de semnaturi pentru candidatii independenti la functia de primar si la functia de consilier local, vizeaza reprezentarea in Birourile Electorale a partidelor parlamentare, vizeaza reducerea de la 90 la 60 de zile a termenului pana la care se poate stabili resedinta si obtine viza de flotant. Orice prevedere pe care noi am considerat-o ca este menita a imbunatati calitatea actului si a creste democratia in mecanismul de alegere a primarilor am introdus-o in acest proiect de lege", a spus Orban la sedinta Parlamentului de angajare a raspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin.

El a adaugat ca a mai fost introdus un amendament care prevede ca nicio persoana nu poate stationa in locurile publice din zona de votare sau in localul de vot mai mult de cat este timpul necesar pentru votare.

"Asta mi se pare extrem de important, ca sa eliminam grupurile de presiune construite de preferinta de primarii PSD in fata sectiilor de votare, care intimideaza alegatorii si incearca sa influenteze pe ultima suta de metri dorinta unui om de a vota impotriva unui primar in functie", a afirmat premierul.

Sedinta este condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, care a anuntat ca si-au inregistrat prezenta 270 de parlamentari din cei 465.

Parlamentarii au avut termen pana luni sa depuna amendamente la proiect, iar Guvernul a acceptat unele dintre ele in sedinta de marti.

Printre amendamentele acceptate se numara reducerea de la 90 zile la 60 de zile a perioadei pentru care este permis votul celor cu vize de flotant - amendament al PNL, precum si reducerea de la 1% la 0,5% a numarului de semnaturi pentru inscrierea in cursa electorala a candidatilor independenti - amendament al USR.

Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege, iar in termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o motiune de cenzura. Guvernul este demis daca motiunea de cenzura depusa a fost adoptata. Daca Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat.

PSD a anuntat deja ca va depune motiune de cenzura.

Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri