Ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat ca nu sunt bani in buget pentru cresterea alocatiilor, dar bugetul are prevazute resurse financiare pentru cresterea pensiilor in acest an, potrivit legii.

Ministrul Finantelor Publice a declarat ca banii necesari pentru cresterea pensiilor cu 40% sunt inclusi in bugetul pe anul acesta, ''legislatia este respectata'', iar o modificare a actului normativ ar fi posibila numai daca ar exista riscul ca Romania sa intre in recesiune.

"Sa presupunem ca exista riscul ca Romania sa intre in recesiune. Nu va intereseaza ca ar da faliment zeci de mii de firme si ca ar intra oamenii in somaj? Daca Romania intra intr-o criza economica, avem mai multe probleme: o sa avem somaj, o sa avem bani mai putini la venit. Banii sunt in buget, legislatia este respectata", a precizat Citu, la Palatul Parlamentului, intrebat pe aceasta tema.

El a afirmat ca PSD a aprobat legea cu privire la majorarea pensiilor fara sursa de finantare, cu un impact negativ de 24 de miliarde de lei in bugetul pe anul acesta.

Citu declarase, duminica, ca PSD nu a indicat in niciun moment o sursa de finantare pentru cresterea pensiilor sau dublarea alocatiilor.

"Premierul Romaniei a facut o declaratie pe care o sustin 100% (alocatiile se majoreaza daca sunt bani - n.red.). Dinamica cresterilor cheltuielilor cu asistenta sociala este conditionata, ca in orice tara din lume, de evolutia economiei si a incasarilor la buget. Mai ales in situatia Romaniei unde 2/3 din chletuieli curente sunt salarii si asistenta sociala. In plus, dublarea alocatiilor, 7,5 miliarde lei, NU a fost inclusa in buget si este nevoie de resurse suplimentare - venituri mai mari decat cele bugetate si/sau reduceri de cheltuieli. Din primul moment am cautat analiza facuta de PSD pentru legea pensiilor. Am cautat sursa de finantare. Nu am gasit-o. Nu exista. Am facut la fel pentru amendamentul introdus in Parlament care dubleaza alocatiile. Nici acolo nu am gasit sursa de finantare. Iresponsabilitate maxima din partea socialistilor care in disperarea de a-si salva imaginea sunt gata sa arunce in aer Romania", a scris Citu pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban a declarat, intr-un interviu la HotNews.ro, ca majorarea alocatiilor si a pensiilor depinde de evolutia economiei. El a explicat ca isi doreste cresterile prevazute pentru pensii si salarii, insa nu va fi luata nicio decizie „care sa afecteze evolutia economiei pe termen lung”.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri