Ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat ca nu sunt bani in buget pentru cresterea alocatiilor, dar bugetul are prevazute resurse financiare pentru cresterea pensiilor in acest an, potrivit legii.

Ministrul Finantelor Publice a declarat ca banii necesari pentru cresterea pensiilor cu 40% sunt inclusi in bugetul pe anul acesta, ''legislatia este respectata'', iar o modificare a actului normativ ar fi posibila numai daca ar exista riscul ca Romania sa intre in recesiune.

"Sa presupunem ca exista riscul ca Romania sa intre in recesiune. Nu va intereseaza ca ar da faliment zeci de mii de firme si ca ar intra oamenii in somaj? Daca Romania intra intr-o criza economica, avem mai multe probleme: o sa avem somaj, o sa avem bani mai putini la venit. Banii sunt in buget, legislatia este respectata", a precizat Citu, la Palatul Parlamentului, intrebat pe aceasta tema.

El a afirmat ca PSD a aprobat legea cu privire la majorarea pensiilor fara sursa de finantare, cu un impact negativ de 24 de miliarde de lei in bugetul pe anul acesta.

Citu declarase, duminica, ca PSD nu a indicat in niciun moment o sursa de finantare pentru cresterea pensiilor sau dublarea alocatiilor.

Citeste si:
Am doi copii si nu ma bucur de cresterea alocatiilor. Dai bani cand ai
Broker pe bursa: Am doi copii...

"Premierul Romaniei a facut o declaratie pe care o sustin 100% (alocatiile se majoreaza daca sunt bani - n.red.). Dinamica cresterilor cheltuielilor cu asistenta sociala este conditionata, ca in orice tara din lume, de evolutia economiei si a incasarilor la buget. Mai ales in situatia Romaniei unde 2/3 din chletuieli curente sunt salarii si asistenta sociala. In plus, dublarea alocatiilor, 7,5 miliarde lei, NU a fost inclusa in buget si este nevoie de resurse suplimentare - venituri mai mari decat cele bugetate si/sau reduceri de cheltuieli. Din primul moment am cautat analiza facuta de PSD pentru legea pensiilor. Am cautat sursa de finantare. Nu am gasit-o. Nu exista. Am facut la fel pentru amendamentul introdus in Parlament care dubleaza alocatiile. Nici acolo nu am gasit sursa de finantare. Iresponsabilitate maxima din partea socialistilor care in disperarea de a-si salva imaginea sunt gata sa arunce in aer Romania", a scris Citu pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban a declarat, intr-un interviu la HotNews.ro, ca majorarea alocatiilor si a pensiilor depinde de evolutia economiei. El a explicat ca isi doreste cresterile prevazute pentru pensii si salarii, insa nu va fi luata nicio decizie „care sa afecteze evolutia economiei pe termen lung”.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Citu, despre finantarea anticipatelor: Avem fond de rezerva
Setari Cookie-uri