Alegerile parlamentare de anul viitor vor bloca, cel mai probabil, orice decizie de ordin politic ce ar putea sa ameninte capitalul electoral electoral al partidelor. In plus, decizii populiste, precum dublarea alocatiilor pentru copii adoptata saptamana trecuta, nu fac decat sa amplifice problemele economice pe care Romania le va avea in urmatorul an, considera Dragos Mesaros, seful departamentului de tranzactionare al firmei de intermediere financiara Goldring.

Am doi copii si totusi nu m-am bucurat de cresterea alocatiilor. Dai bani cand ai de unde. Nu o vom simti imediat, dar tot noi, cu pensiile si alocatiile marite, vom avea de suferit cand economia ajunge sa aiba derapaje

Dragos Mesaros

Camera Deputatilor a aprobat, in calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” si 29 abtineri, propunerea de dublare a alocatiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe luna, masura al carei impact bugetar este de aproximativ sase miliarde de lei. Cu o zi inainte de adoptarea deciziei, ministrul Finantelor, Florin Citu, subliniase ca majorarea alocatiilor si scaderea TVA in 2020 reprezinta “o joaca cu focul” a clasei politice.

“2020 va fi un an puternic afectat de alegerile parlamentare, iar din acest motiv nimeni din sfera politica nu va indrazni sa adopte reforme sau sa ia decizii de impact ce ar putea sa nu fie bine primite in randul populatiei. Ma astept sa fie un an dominat de ‘frica politica’, o teama fata de schimbari majore. De asemenea, prognoza de crestere economica, de 4,1%, mi se prea optimista si vom ajunge sa taiem din ea cum vom taia si in 2019, din bugetata crestere de 5,5%, pana spre 4%”, a declarat Dragos Mesaros.

Proiectul de buget pe anul 2020 este construit pe o crestere economica de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% si o rata medie a inflatiei de 3,1%, potrivit Raportului privind situatia macroeconomica pe anul 2020 si proiectia acesteia pe anii 2021-2023. Veniturile prevazute pentru 2020 sunt de 360,1 miliarde de lei, cu o pondere in PIB de 31,9%, iar cheltuielile sunt estimate la 400,6 miliarde de lei, respectiv 35,4% din PIB.

Nu ai cum sa spui ca nu esti multumit de bursa anul acesta. In 2020? Cresteri de maximum 10%

44% este castigul generat anul acesta de cele mai importante 25 de companii de pe Bursa de Valori Bucuresti, incluzand si dividendele pe care le-au distribuit (indicele BET-XT-TR). De asemenea, BET, indicele care urmareste evolutia celor mai tranzactionate 16 actiuni din piata (cu exceptia SIF-urilor), a urcat cu 30%.

“Si ca investitor pe bursa, si ca broker, nu ai cum sa spui ca nu esti multumit de acest an. Cand bursa creste in medie cu 30-40% nu ai ce sa mai spui, a fost unul dintre cei mai buni ani de dupa criza din 2008. Totusi, nu avem cum sa crestem si anul viitor la fel de mult; personal nu ma astept la o apreciere mai mare de 7-10% pe BET in 2020. Sunt destule companii ale caror actiuni au ajuns aproape de maxime”, spune Mesaros.

Brokerul considera insa ca societatile de investitii financiare (SIF1) si Fondul Proprietatea (FP) ar putea sa aiba evolutii mai bune decat restul pietei in 2020.

“Fondul Proprietatea avea crestere de profit 103% la 9 luni. In aceste conditii, anul viitor nu cred ca ii va putea bate cineva la dividende. Nu as lega potentialul de crestere al FP, in urmatorul an, de posibilitatea listarii Hidroelectrica. Desigur ca toata lumea in piata isi doreste aceasta companie pe BVB, insa la cate amanari au existat pana acum nu ar fi nicio surpriza sa vedem o noua intarziere.

De asemenea, anumite SIF-uri au realizat deal-uri importante in ultimii ani si au la dispozitie sume importante de bani. La SIF1, de exemplu, programele de rascumparare nu avut mare succes; vor trebui sa faca ceva cu banii”, a mentionat directorul de tranzactionare al Goldring.

SIF Banat-Crisana a inlocuit in ultimii ani distributiile de dividende cu programele de rascumparari de actiuni. Ultima oferta de rascumparare, desfasurata de societate in perioada 22 octombrie – 4 noiembrie, a fost inchisa fara succes, investitorii punand pe masa la vanzare doar 4,2 milioane de actiuni din cele 18,7 milioane pe care SIF1 si le dorea.

Fondul Proprietatea si-a dublat profitul la 1,93 miliarde lei in primele 9 luni ale acestui an. Cresterea profitului FP a venit in contextul unor incasari semnificative de dividende in 2019. Actiunile Fondul Proprietatea au crescut anul acesta cu 34,7% pe Bursa de Valori Bucuresti.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri