Evolutia mediocra a actiunilor romanesti din ultimele luni nu a fost determinata decat intr-o mica masura de seria declaratiilor contradictorii facute de reprezentantii Guvernului privind viitorul Pilonului II de pensii, iesirile de capital strain din pietele de frontiera si cele emergente fiind adevaratul motiv pentru evolutiile recente ale burselor, considera reprezentantii OTP Asset Management. Acestia sustin ca piata romaneasca ramane atractiva prin prisma dividendelor si mai ales in conditiile in care companiile de stat listate vor incepe probabil distributia trimestriala a dividendelor la finalul anului.

“Actiunile romanesti au inceput sa scada in aprilie, aparent din cauza declaratiilor contradictorii despre Pilonul II. Situatia nu sta insa tocmai asa: tot in aceasta perioada indicii pietelor emergente si de frontiera au scazut chiar mai mult, asa ca era normala si o serie de scaderi in Romania. Consideram ca in actualele preturi de pe Bursa de Valori Bucuresti nu este inclusa tema desfiintarii sau a suspendarii Pilonului II”, a declarat Dragos Manolescu, director general adjunct OTP Asset Management.

Fata de maximul inregistrat in luna ianuarie, indicele MSCI Frontier Markets a inregistrat o depreciere de 15,5% pana la sfarsitul lunii mai. Pe de alta parte, indicele romanesc BET-BK a inregistrat o corectie de 12,6% fata de maximul lunii ianuarie. De altfel, Bursa de Valori Bucuresti a evoluat mult mai bine decat pietele din regiune, fiind singura care se afla pe plus la nivelul primului semestru.

Iesirile de bani din pietele emergente si de frontiera vin in contextul intaririi dolarului si a ‘repatrierilor’ realizate de marii jucatori institutionali.

“Dobanda americana, Fed rate-ul, este mult mai importanta decat s-ar crede, inclusiv pentru Romania. Pe masura ce titlurile de stat americane se duc spre o dobanda de 3%, cu atat devine mai tentat pentru marii investitori institutionali sa vanda piete emergente si de frontiera si sa repatrieze banii in SUA, unde ai cea mai mare piata de bond-uri din lume. Cea mai mare parte a scaderilor recente de pe burse este datorata intaririi dolarului si perspectivelor de crestere a dobanzii cheie in SUA”, considera Manolescu.

Nu credem in nationalizarea Pilonului II de pensii. Chiar si intr-un scenariu negativ, BVB nu se prabuseste

Mentinerea actualului sistem de pensii private din Romania este esentiala pentru piata de capital romaneasca, fondurile de pensii devenind in ultimii ani un cumparatori naturali pe Bursa de Valori Bucuresti, care au sustinut preturile principalelor actiuni. Totusi, chiar si in eventualitatea suspendarii contributiilor la Pilonul II de pensii, reprezentantii OTP nu cred ca BVB va suferi o cadere de proportii, in conditiile in care investitorii straini vor intra inevitabil la cumparare.

Nu credem intr-o nationalizare a Pilonului II. Chiar si intr-un scenariu negativ, cu o suspendare a contributiilor, nu ne asteptam la corectii masive. Daca vor exista derapaje semnificative de la evaluarea corecta a companiilor blue-chip de pe BVB, inevitabil vor aparea investitori straini care vor arbitra aceasta situatie intrand la cumparare”, a declarat Alexandru Ilisie, director de investitii OTP Asset Management.

Oficialii OTP se asteapta ca actiunile sa reprezinte motorul cresterii in 2018 pentru portofoliile fondurilor de investitii administrate, chiar daca subliniaza ca nu se astepta la randamente de doua cifre anul acesta.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, dividendele generoase oferite de companii raman principalul punct de atractie, la care se adauga si recenta schimbare legislativa care va permite societatilor sa distribuie trimestrial dividende.

Ma astept ca toate companiile de stat listate pe bursa sa inceapa sa plateasca trimestrial dividende, o schimbare foarte pozitiva pentru investitori si o normalitate in pietele dezvoltate. Cred ca vom vedea aplicata legea chiar incepand cu trimestrul al treilea din 2018”, spune Dragos Manolescu.

Camera Deputatilor a adoptat in luna iunie proiectul de modificare a Legii contabilitatii si a Legii societatilor comerciale, prin care se acorda dreptul asociatiilor si actionarilor sa scoata dividende din societate trimestrial, nu doar anual.

Dobanzile bancare nu vor ajunge la 5%. De ce ar vinde cineva Romgaz ca sa duca banii intr-un depozit?

Analistii OTP considera ca este tot mai evident ca randamentele minime ale obligatiunilor denominate in euro, dolari sau lei au fost inregistrate deja in anii precedenti, iar pentru perioada urmatoarea se asteapta la cresteri ale dobanzilor.

“In privinta fondurilor de obligatiuni, minimul randamentelor a fost in 2017, iar de anul acesta ma astept ca randamentele sa urce pana la aproximativ 3%, la care se va adauga un +/-1% - procent dat de pretul de achizitie al obligatiunilor de catre fiecare fond. Totusi, chiar daca dobanzile sunt in urcare per ansamblu, nu ma astept ca bancile sa ajunga la dobanzi de 5% la depozite, iar actiunile bune platitoare de dividend raman mai atractive; nu vad de ce ar vinde cineva, de exemplu, Romgaz, pentru a merge cu banii in depozit”, afirma Dragos Manolescu.

Marile banci din Romania practica in prezent dobanzi cuprinse intre 0,8 si 2% pentru depozitele in lei la 12 luni. De cealalta parte, titlurile de stat romanesti pe 3 ani se tranzactioneaza in prezent la dobanzi de circa 4,4%, in vreme ce titlurile pe cinci ani au dobanzi de 4,9%.

Randamentele pe ultimele 12 luni inregistrate de fondurile de obligatiuni erau la finalul lunii iunie cuprinse in general intre 0 si 1%. Administratorii de fonduri subliniaza insa ca o comparatie a dobanzilor bancare din prezent cu randamentele fondurilor de obligatiuni nu este relevanta, din moment ce randamentele fondurilor reflecta o evolutie anterioara.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri