CNIPMMR saluta aprobarea legii privind plata dividendelor trimestrial, sustinand ca masura vine in sprijinul detinatorilor de parti sociale si actiuni, in mod special in IMM-uri. "Acordarea posibilitatii de a se plati dividende trimestrial, este un ajutor pentru acestia, administratorii si detinatorii de parti sociale din IMM-uri fiind cei mai afectati de plata anuala a dividendelor, fiind nevoiti de multe ori sa recurga la alte modalitati pentru a-si asigura traiul lunar", potrivit Consiliului.

"Plata trimestriala a dividendelor este o masura de sprijin pentru antreprenorii din IMM-uri, acestia nemaifiind nevoiti sa astepte un an pentru plata dividendelor. Prin aplicarea acestei masuri, avand in vedere si impozitul de 5% pe dividende, se sustine antreprenoriatul in Romania, incurajand de asemenea si tinerii sa isi deschida propria afacere. Este o masura concreta care ar trebui continuata de altele de simplificare, digitalizare, debirocratizare, acestea fiind adevaratele nevoi ale IMM-urilor iar nu modificarea continua a Codului Fiscal sau alte modificari menite sa bulverseze mediul de afaceri", sustine Florin Jianu, presedintele CNIPMMR.

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in calitate de camera decizionala, proiectul de modificare a Legii contabilitatii si a Legii societatilor comerciale, prin care se acorda dreptul asociatiilor si actionarilor sa scoata dividende din societate trimestrial, nu doar anual.

"Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anual", potrivit proiectului de modificare a legilor care vizeaza retragerea dividendelor.

Pana la aceasta modificare, dividendele se plateau anual, iar plata lor in avans constituie infracatiune care se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

De asemenea a mai fost completata in acelasi sens si Legea contabilitatii prin introducerea unor dispozitii care prevad ca "repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a a actionarilor sau asociatilor, dupa caz".

Citeste si:
Jianu: Trebuie să facem tot ceea ce este posibil să păstrăm...
Florin Jianu: Trebuie să...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Declaratia 2020: ce trebuie sa stii pentru a nu fi pe "radarul" ANAF
Setari Cookie-uri