Companiile romanesti vor putea sa distribuie dividende trimestriale incepand cu anul acesta, fapt care ar putea sa ii convinga pe investitori sa isi mentina plasamentele in actiuni pentru perioade mai lungi de timp, in detrimentul speculatiilor din primele 5-6 luni ale anului, considera administratorii fondurilor de investitii locale. Acestia subliniaza insa ca noua lege ar putea sa tenteze companiile private sa isi influenteze artificial profiturile trimestriale.

Saptamana trecuta a fost publicata in Monitorul Oficial legea care prevede ca repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare.

“Este o masura pe care o consideram pozitiva si care este obisnuita pe pietele externe. Ca actionar este evident ca te bucuri ca nu mai trebuie sa astepti minim jumatate de an dupa rezultatele financiare. Ramane de vazut daca nu doar companiile de stat vor adopta dividendele trimestriale”, spune Robert Burlan, director de investitii Raiffeisen Asset Management.

Reprezentantii fondurilor de investitii se asteapta ca o buna parte din companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in special cele controlate de statul roman, sa treaca la noul sistem pana la finalul anului.

“Este posibil ca aceasta masura sa duca la schimbarea unui pattern care exista pe BVB: daca ne uitam la evolutiile din ultimii ani, bursa a avut evolutii bune pana in mai-iunie, adica pana cand sunt platite dividendele, dupa care, in vara si in toamna, se cam batea pasul pe loc. Avand in vedere ca dividendele vor fi acum distribuite uniform tot anul, este posibil ca aceasta tendinta sa se schimbe”, a declarat Alexandru Combei, director investitii BRD Asset Management.

Acesta subliniaza insa ca o runda trimestriala de dividende foarte bune in cazul anumitor companii nu va schimba evolutia pe termen mediu a acestora, investitorii demonstrand in ultima perioada ca nu se mai lasa influentati doar de o distributie de moment. “Daca ne uitam, de exemplu, la Electrica, societatea a avut un dividend cu randament decent, de circa 6%, insa chiar si asa actiunea nu a rezistat pe crestere din moment ce sentimentul investitorilor legat de companie in sine era mai degraba negativ”, adauga Combei.

Companiile ar putea trece la "cosmetizarea" bilantului dupa schimbarea legii dividendelor

Distribuirea trimestriala a dividendelor ar putea sa aiba insa si efecte mai putin pozitive, existand riscul ca o parte din companii sa fie tentate sa isi “cosmetizeze” rezultatele financiare in anumite trimestre.

Probabil ca dupa ce companiile vor trece la dividende trimestriale, investitorii nu vor mai aplica regula ‘Sell in May and go away’ si vor fi mai atenti la companii pe tot parcursul anului. Totusi, as vrea sa atrag atentia asupra unui risc: va exista tentatia la nivel de companii sa isi influenteze artificial profitul, prin amanarea inregistrarii unor cheltuieli sau recunoasterea in avans a unor venituri pentru a plati dividende in perioadele care le doresc, iar din acest motiv cred ca trebuie sa se impuna o rigurozitate contabila mai mare in viitor”, mentioneaza Daniela Vasile, manager de investitii in cadrul Certinvest.

Brokerii si investitorii se folosesc de expresia “Sell in may and go away” pentru a evidentia faptul ca in luna mai au in general loc vanzari de actiuni pentru a marca profiturile inregistrate pana la acea data, urmand ca vara sa coincida cu o perioada mai slaba pentru piete atat din punct de vedere al evolutiei actiunilor, cat si in privinta activitatii la tranzactionare.

Comportamentul investitorilor este posibil sa se schimbe ca urmare a noii legi a dividendelor; cel mai probabil o parte din acestia vor deveni investitori pe termen lung si nu vor mai incerca sa speculeze momentul inceputului de an, asa cum era pana acum”, considera Alexandru Ilisie, director de investitii OTP Asset Management.

In perioada 2000 – 2017, cresterea medie inregistrata de BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, in primele sase luni ale anului a fost de 12%, in vreme ce semestrul al doilea a fost in general mai slab, cu o crestere medie de 8%. Cea mai buna luna din an pentru bursa locala este ianuarie, cu o crestere medie de 5,9% in ultimii 18 ani, in vreme ce luna cea mai slaba este noiembrie, cu o scadere de 0,2%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri