Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,47%, iar actiunile Transgaz (TGN) au coborat cu 7,84%, respectiv cu 16 lei/titlu, insa corectia inregistrata in ziua ex-dividend este mai mica decat dividendul brut pe actiune pe care compania il va distribui din profitul inregistrat anul trecut, scrie Mediafax.
Corectia actiunilor companiei era de asteptat, avand in vedere ca de regula in data ex-dividend, din care cumparatorii acestor titluri nu mai au dreptul sa incaseze dividende pentru anul trecut, pretul titlurilor scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului.

Transgaz va distribui dividende de 250,6 milioane lei, respectiv un dividend brut de 21,29 lei/titlu. Dividendele reprezinta 76% din profitul net inregistrat anul trecut, de 329,3 milioane lei.

"Transgaz are o politica de dividend constanta si un randament cu doua cifre, asa ca nu ma mira corectia mai mica inregistrata. De altfel, majoritatea actiunilor importante de la noi au recuperat dividendul (valoarea cu care au scazut in ziua ex-dividend - n.r.) in circa o saptamana", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa ceha de brokeraj Wood&Company Financial Services, care tranzactioneaza si pe bursa de la Bucuresti.

In total pe piata principala au fost realizate 543 de tranzactii cu actiunile Transgaz, aceste titluri consemnand al doilea rulaj, de aproape 4,6 milioane lei. Pretul actiunilor a scazut cu 7,84%, la 188 lei.

Cu titlurile companiei nationale de transport al gazelor naturale au fost realizate si doua deal-uri in valoare cumulata de 1,1 milioane lei. Tranzactiile negociate au fost realizate la preturi cu aproximativ 8% sub inchiderea de marti.

Corectia actiunilor Transgaz a contribuit vizibil la scaderea indicelui BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, indicele coborand cu 2,5%.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,35%, in timp ce indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,8%.

In acelasi timp, indicele extins BET-XT a avansat cu 0,14%, iar indicele extins BET-BK a incheiat ziua in stagnare.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Desi preturile celor mai multe actiuni au continuat sa scada, majoritatea investitorilor au ramas pe pozitii de asteptare, astfel ca rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat actiuni emise doar de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

"Cred ca situatia externa, mai din Turcia, are o influenta importanta in regiune. Mai apoi, este si o perioada fara stiri importante, rezultatele trimestriale au trecut, concediile au inceput. Cred ca si urmatoarele luni vor fi similare pentru ca in afara de posibila iesire din insolventa a Hidroelectrica si revizuirea tarifelor de transport la Transgaz (revizuire care se fac anual la inceputul lunii iulie - n.r.), nu intrevad stiri majore", a mai spus analistul.

Tranzactiile de miercuri au cumulat 21,5 milioane lei (4,7 milioane euro), valoare cu 20% sub rulajul de marti, de 26,9 milioane lei (5,9 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea de miercuri a fost reprezentata de transferuri cu actiunile Transgaz (5,7 milioane lei), Fondul Proprietatea (5,7 milioane lei), Banca Transilvania (2,5 milioane lei), Erste (2,3 milioane lei) si un deal cu titluri OMV Petrom (1,7 milioane lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,47%, la 0,64 lei, iar titlurile Bancii Transilvania au avansat cu 0,41%, la 1,22 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat in total actiuni de doar 97.000 de lei, valoare la jumatatea rulajului de marti, de 221.000 de lei.

Dupa inchiderea pietei, in sistemul bursei au fost inregistrate rezultatele ofertei de preluare derulata de omul de afaceri Catalin Chelu, prin intermediul Electroarges (ELGS), la firma Mercur Fagaras, care administreaza centrul comercial Negoiu din Fagaras.

Chelu a preluat 55% din actiunile Mercur, majorandu-si participatia la peste 98%. El a platit 2,6 milioane lei pentru pachetul de actiuni cumparat. Cel mai mare pachet a fost preluat de la Asociatia Salariatilor, care detinea aproape 43% din titlurile Mercur.

In urma inregistrarii rezultatelor ofertei de preluare de la Mercur, rulajul pietei Rasdaq a ajuns la 2,8 milioane lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursa de la Londra era in stagnare, piata de la Frankfurt era in scadere cu 0,3%, iar bursa de la Paris avansa cu 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri