Povestea lui Sundar Pichai: a copilarit in India fara acces la un computer si Internet. Acum este CEO-ul Google

CEO-ul Google, Sundar Pichai, a copilarit in Chennai, India, intr-o familie cu resurse financiare reduse si, de cele mai multe ori, fara acces la telefon, dar sa mai vorbim de un computer sau de Internet. Insa, mediul in care si-a trait copilaria l-a ajutat sa inteleaga cat de puternica poate fi tehnologia. Familia sa a asteptat cinci ani inainte sa poata primi un telefon, iar apoi majoritatea vecinilor din zona veneau sa il foloseasca. "A devenit un lucru comun. Oamenii veneau sa isi sune copiii", a spus Sundar Pichai in cadrul unui interviu realizat de CNN. "Mi-a aratat ceea ce este posibil de realizat cu tehnologia".

Sundar Pichai nu va detine un computer personal pana nu se va muta in Statele Unite si va frecventa Universitatea Stanford in cadrul unei burse de studii. Din acel moment, restul este doar istorie. A absolvit Stanford cu un master in inginerie si ulterior a obtinut si un MBA de la Wharton School la Universitatea din Pennsylvania. Apoi, a lucrat la Applied Materials si McKinsey inainte de a se alatura Google in 2004. A devenit CEO in 2015.

Cand a fost intrebat daca mai crede ca "visul american este inca real", Sundar Pichai a spus ca, in continuare, considera ca America este o "tara a oportunitatilor". Dar. "trebuie sa muncesti din greu pentru a deveni realitate".

Sa devina CEO al Google a fost o "oportunitate" o data in viata, a spus Sundar Pichai. Dar, nu a fost ceva ce si-a dorit, ci a fost surprins atunci cand cofondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin, l-au abordat in acest sens. "Eu eram ocupat sa construiesc produse si nu prea am anticipat unde voi ajunge".

Este in sarcina CEO-ului sa fie principalul responsabil de etica.

Citeste si:
CEO indieni care conduc mari companii din lume
CEO indieni care conduc mari...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

In aceasta pozitie de CEO al Google, Sundar Pichai s-a confruntat cu cateva provocari importante, inclusiv legate de ingrijorari ale utilizatorilor cu privire la confidentialitatea datelor sau probleme de gen si diversitate la nivelul companiei si proteste ale angajatilor.

"Este in sarcina CEO-ului sa fie principalul responsabil de etica, avand in vedere amploarea la care tehnologia are impact asupra societatii", a spus el. "O consider o parte fundamentală a rolului meu. Dar cred ca etica trebuie sa vina de la toate nivelurile unei organizatii".

Intr-un context in care utilizatorii devin mai constienti si preocupati de confidentialitatea datelor, Sundar Pichai a spus ca Google analizeaza modalitati de a facilita acestora posibilitatea de a isi reduce vulnerabilitatile si sa aiba mai mult control asupra datelor personale atunci cand navigheaza pe Internet. De exemplu, Google a anuntat recent o modalitate prin care utilizatorii isi pot șterge automat istoricul locatiilor si activitatea de navigare web.

Femeile ar trebui sa beneficieze de o experienta foarte incluziva la locul de munca.

Citeste si:
Ce măsuri ia Comisia Europeană pentru a combate fenomenul de fake news
Comisia Europeană vrea ca...

"Nu cred ca oamenii au cum sa cunoasca modul in care datele lor personale sunt utilizate", a spus el. Pana acum, "am pus, intr-o mare masura, aceasta povara asupra utilizatorilor".

Sundar Pichai trebuie sa se ocupe, de asemenea, si de alte tipuri de provocari in cadrul companiei. Anul trecut, angajayii Google din intreaga lume au organizat proteste impotriva hartuirii si discriminarii sexuale la locul de munca. El crede ca aceste proteste au facut din Google o companie mai buna, iar femeile ar trebui sa beneficieze de o experienta "foarte incluziva” atunci cand sunt la locul de munca. "Este vorba de a investi in ele, in dezvoltarea carierei lor si de a le sustine experienta la locul de munca pana la capat", a spus el.

In opinia sa, cea mai importanta lectie pe care a invatat-o la Google este de a fi deschis si catre perspectivele altor oameni.

Citeste si:
COVID-19: Bilanțul întregii lumi se apropie de 30 MIL. de cazuri
COVID-19: Bilanțul întregii...
Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri