Aprobarea acordului de BREXIT cu Uniunea Europeana de catre parlamentul britanic isi va produce in urmatoarea perioada efectele in plan economic. In acelasi timp, sectorul educational din Marea Britanie, universitatile si alte institutii de invatamant transmit mesaje optimiste legate de traseul celor care studiaza in UK sau urmeaza sa studieze. Mesajele se refera la anul in curs, pentru ca anul viitor nu se stie care va fi evolutia in sectorul educatiei.

Pana in prezent situatia este neschimbata in zona educationala. Datele oficiale publicate recent in Marea Britanie arata chiar ca numarul aplicatiilor pentru studii este constant crescut - 2750, fata de 2800 in 2019 si 2540 in 2018. Chiar daca in usoara scadere, tot sunt mai multe aplicatii inregistrate fata de 2018. Dealtfel, dupa anuntarea oficiala a BREXIT-ului, peste 40 de institutii din invatamant si cercetare din UE si Marea Britanie au semnat un document public prin care se reitereaza mesaje privind colaborarea si continuarea proiectelor din educatie si cercetare si dupa momentul BREXIT.

Chiar daca lucrurile vor ramane neschimbate, cel putin 1 an, consultantii IntegralEdu ofera cateva sfaturi pentru anul in curs, celor care sunt in continuare interesati de studii in Marea Britanie.

1. Raspunde ferm la intrebarea “Vreau sa studiez cu adevarat in Marea Britanie?”. Multe din optiunile prezente in sistemul din Marea Britanie se pot gasi si la alte universitati din Europa. In calitate de parinte, incepeti prin a afla cat mai multe detalii legate de domeniul spre care s-ar indrepta copilul, in functie de ce-i place sa faca. Daca va este greu sa identificati un domeniu, puteti evalua situatia cu un test de orientare profesionala. Pe langa aceasta trebui sa intelegeti concret ce implica studierea unui anumit domeniu, la o anumita universitate, cum se desfasoara studiile, ce optiuni de cazare exista, cum este viata in cadrul campusului universitar, discutati cu studenti deja inscrisi la acele universitati.

2. Apelati la un consultant educational pentru procesul de documentare si indrumare. Acestia sunt profesionisti care detin cele mai noi informatii din zona educationala internationala si sunt relationati cu universitati din toata lumea. Veti scuti timp, incertitudini si veti putea identifca un traseu educational valabil pentru copil, fie ca vorbim despre studiile in Marea Britanie sau alta tara.

3. Evaluati optiunile de finantare a studiilor. Fie ca vorbim despre fonduri proprii, imprumuturi sau burse, trebuie stiut ca un cost trebuie calculat pe toata perioada studiilor, avand in vedere inculsiv cheltuielile personale si cele cu cazarea si masa. Daca vorbim strict despre Marea Britanie, doar taxele de studiu se ridica la aproximativ 9250 lire pe an, dar exista si imprumuturi ce acopera acesta taxa de studiu, urmand ca tanarul absolvent sa inceapa rambursarea acestui imprumut doar dupa momentul absolvirii, dupa ce se angajeaza si dupa ce depaseste un anumit prag de venit. In contextul BREXIT, cel putin in acest an, conditiile de acrodare raman neschimbate.

4. Nu este prea tarziu pentru a aplica la studii pentru anul in curs.Chiar daca majoritatea univeristatilor au avut deadline pentru aplicatii pe 15 ianuarie, sunt multe care mai au locuri libere sau suplimentari pe ultima suta de metri. Multe din universitatile din Marea Britanie isi reconfigureaza ofertele educationale, acordarea burselor, in functie de noul context politic. Din acest motiv este esential contactul direct cu acestea la targurile educationale care se organizeaza la sfarsitul lunii februarie, unde vor fi prezente si universitati din Marea Britanie cu oferte de ultim moment.

5. Decizia de studia in Marea Britanie trebuie luata acum. Este foarte posibil ca sistemul sa se schimbe in urmatorii ani, insa pentru cei admisi la studii in 2020, fie ca vorbim de programe de studiu, imprumuturi sau burse, lucrurile vor ramane neschimbate pentru anul in curs. Astfel, decizia legata de studiile in Marea Britanie trebuie sa fie ferma si trebuie luata cat mai repede, pentru a accesa facilitatile prezente.

Sursa foto: Franz Wender | Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri