Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat că ministerul pe care îl conduce este pregătit pentru criza coronavirusului şi că are banii suficienţi pentru a face plăţile la pensii şi salarii, dar şi că a alocat deja bani pentru Ministerul Sănătăţii. De asemenea, a solicitat amânarea plăţii ratelor bancare, dar şi oprirea popririlor, atât la persoane fizice, cât şi juridice.

”Ne-am pregătit pentru mai multe scenarii, am asigurat finanţarea României, pensii, salarii, ajutoare sociale, totul este deja asigurat pentru că am împrumutat în prima parte a anului şi am făcut bine că am făcut acest lucru, pentru că deja au început să crească dobânzile peste tot în lume. Acum pregătim măsurile care targetează direct sectoare din economie, aceste măsuri sunt deja elaborate şi vor fi aprobate în primele şedinţe de Guvern, de săptămâna viitoare. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu şi ne asigurăm că obiectivele sunt menţinerea creşterii economice, a locurilor de muncă şi menţinerea puterii de cumpărare a românilor”, a declarat Florin Cîţu, la Digi 24.

De asemenea, ministrul finanţelor a prezentat şi câteva măsuri care ar urma să fie luate în perioada următoare.

”Deocamdată, am anunţat măsurile simple, de a ajuta companiile să treacă peste o perioadă de 2-3 luni de zile. O parte dintre măsuri sunt de genul celei anunţate vineri, de a amâna o perioadă plata unor datorii la buget, cum ar fi contribuţii, deja am vorbit despre impozitele locale, am vorbit la ANAF să terminăm cu popririle în această perioadă pe conturi de persoane fizice sau chiar şi la companii, să nu blocăm activitatea. Am vorbit cu supermarketurile, m-au asigurat că există stocuri de produse. Avem şi pachete pentru IMM-uri pentru că acolo şi în anumite sectoare din economie, pe partea de garantare, detaliile le vom arăta săptămâna viitoare, iar pachetul va fi semnificativ, deci nu vom lăsa economia în acest moment”, a mai spus Cîțu.

Florin Cîţu a mai adăugat și că a discutat cu sistemul bancar despre amânarea plăţii ratelor.

Citeste si:
Guvernul nu ia în calcul o restructurare a aparatului administrativ
Florin Cîțu: Guvernul nu ia...

”Am vorbit vineri cu sistemul bancar şi asta a fost cerinţa mea, să găsească soluţii pentru amânarea a 2-3 luni de zile a ratelor. Bineînţeles, aici se va face în corelare cu regulamentul BNR, dar sunt optimist că această soluţie va fi adoptată. Nu ştiu detaliile, le vom vedea. Se va face un program flexibil care să fie evaluat şi care să poată fi revăzut. Sistemul bancar a răspuns pozitiv”, a mai spus ministrul.

Sursa foto: Agerpres foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Coronavirus în România: Bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 2.738
Setari Cookie-uri