Camera de Comerţ şi Industrie transmite Guvernului o listă de măsuri

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a transmis Guvernului o serie de măsuri pe care companiile din Bucureşti solicită să fie discutate în cadrul activităţii Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României generat de efectele COVID-19 (GLI-ECOROM), informează CCIB, într-un comunicat remis miercuri.

Prima dintre măsuri are în vedere implicarea activă a Ministerului Afacerilor Externe în găsirea de soluţii la nivel global pentru a se evita insularizarea României în situaţia creată.

Astfel, CCIB consideră că limitarea circulaţiei persoanelor în condiţiile răspândirii COVID-19 trebuie să lase suficiente căi pentru continuitatea circulaţiei mărfurilor şi serviciilor la nivel internaţional, dată fiind interdependenţa activităţii în cadrul proceselor de cooperare economică internaţională.

A doua măsură solicitată este clarificarea statutului transportatorilor de marfă - şoferi de TIR - prin sprijinirea acestora de a-şi desfăşura activitatea atât în trafic intern, cât şi internaţional, pentru evitarea blocării aprovizionării agenţilor economici cu materii prime şi materiale.

Următoarele măsuri propuse sunt: stimularea producătorilor români din toate ramurile economice pentru reconversia producţiei în domenii vitale în această perioadă (medicamente, materiale şi echipamente sanitare, produse alimentare etc); amânarea plăţii impozitelor pentru o perioadă determinată de timp; plata de urgenţă a TVA pentru societăţile care au de recuperat TVA de la stat; plata de către Casa de Asigurări de Sănătate către agenţii economici a restanţelor privind concediile medicale; acoperirea de către stat a 75% din valoarea şomajului tehnic, în cazul în care agenţii economici apelează la această modalitate de lucru, asigurându-se astfel menţinerea forţei de muncă necesare la reluarea activităţii; datoriile societăţilor de stat aflate în insolvenţă sau faliment către agenţii economici privaţi să fie preluate şi plătite de băncile cu capital de stat (EXIM Bank şi CEC), urmând ca acestea din urma să-şi recupereze sumele respective de la societăţile de stat sau la masa credală.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri