Avocat: România are o șansă istorică de a transforma criza într-o oportunitate de dezvoltare

Costul redus al forței de muncă din țara noastră poate reprezenta un atu important pentru România, care are acum șansa de a atrage privirile investitorilor. După experiența ultimelor luni cu China, investitorii străini vor căuta oportunități noi de a deschide unități de producție în alte părți decât în țările asiatice, consideră Alina Stăvaru, Partner al casei de avocatură RTPR, care vorbește de ”șansa istorică” pe care o are țara noastră, în prezent.

”La nivel macro cred cu tărie că România poate avea o șansă istorică, dacă știm să beneficiem de ea și să capitalizăm pe această oportunitate. După 30 de ani, cred că Occidentul a văzut, în sfârșit, ce înseamnă dependența de China și de țările asiatice, care nu sunt întotdeauna dispuse să joace după aceleași reguli de transparență ca în Vest. Nu îmi imaginez că se va întâmpla o minune și toată lumea se va apuca să își relocheze capacitățile de producție, este greu să renunți la niște marje de profit, după ce timp de 30 de ani ai produs cu un dolar în China și ai vândut la 15 sau 30 de dolari în Vest”, a explicat Alina Stăvaru.

Mă aștept însă la o diversificare a lanțului de producție și vom vedea anumite companii care vor încerca să își deschidă alte capacități de producție în Europa.

Ce avantaje are România

În acest context, Alina Stăvaru consideră că România poate deveni atrăgătoare pentru investiții, fiind parte din Uniunea Europeană și având un cost scăzut al forței de muncă.

”Cred că România are niște avantaje, pentru că forța de muncă este mai ieftină, comparativ cu vestul Europei, deși este adevărat că suntem mai scumpi, dacă ne uităm la Ucraina sau Republica Moldova. Noi avem însă marele avantaj de a face parte din Uniunea Europeană”, a precizat Stăvaru.

Citeste si:
Un dezvoltator imobiliar vrea să vândă camere de hotel...
Un dezvoltator imobiliar vrea...

Potrivit statisticii Eurostat, Bulgaria și România au înregistrat anul trecut cele mai mici costuri orare medii al forţei de muncă în întreaga economie (excluzând agricultura şi administraţia publică), respectiv şase euro și 7,7 euro. Spre comparație, costul orar mediu fost estimat la 27,7 euro în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, şi de 31,4 euro în zona euro.


Ce alte aspecte vor influența deciziile investitorilor

Avocatul Alina Stăvaru arată că investitorii, când se vor uita către România, vor lua în calcul și la elemente, iar unul dintre acestea este nivelul corupției din țara noastră.

”Se vor uita la stabilitatea legislativă, fiscală, dar nu numai, la stimularea investițiiilor, adică ce oferă statul pentru investitori, și care este nivelul corupției. Aici s-a făcut mult progres în ultimii ani, dar mai este mult de muncă”, a precizat Stăvaru.

Aceasta este șansa noastră, dacă vom reuși să profităm de ea, pe viitor.

Citeste si:
Top: 10 idei dacă vrei să te dezvolți când muncești de acasă
Profită de munca de acasă: 10...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Comisia Europeană aşteaptă un declin al economiei României de 6% în 2020
Setari Cookie-uri