Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a transmis, pe Facebook, că România a împrumutat 38 de miliarde de lei în prima jumătate a acestui an pentru a plăti împrumuturi și dobânzi.

România se împrumută astăzi pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști. Am reușit să câștigăm încrederea investitorilor internaționali și locali și ne împrumutăm la dobânzi mai mici de la o zi la alta. Totuși, există diferențe în nivelul dobânzilor și acestea vin de la conduita, independentă, a politicii monetare. Astfel, după cum se vede în tabelul din poza, diferențele apar de la modul în care politica monetară din fiecare țară decide să-și atingă obiectivul”, a scris, pe Facebook, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Cîțu a precizat că România a împrumutat în prima jumătate de an 38 de miliarde de lei.

În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde lei pentru a plăti împrumuturi și dobânzi care vin trecut. Că să înțelegeți această cifră, deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni (fară dobânzile aferente împrumuturilor luate în trecut) a fost mai mic, 31 miliarde lei. Pe scurt, ne împrumutăm să acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare. Dacă socialiștii nu ar fi subminat economia națională, ar fi avut surplus bugetar în perioada de creștere economică peste potențial, atunci astăzi ne împrumutam doar să acoperim deficitul bugetar. Dar socialiștii au furat 8 ani de zile și acum au tupeul să întrebe despre destinația împrumuturilor pe care le facem”, a adăugat Cîțu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri