Economia României a înregistrat o scădere de aprox. 20% în perioada martie-mai 2020, conform celui mai recent studiu Roland Berger – una dintre companiile de top de consultanță în management, prezentă de mai bine de 25 de ani pe piața locală.

Datele au fost colectate în perioada în perioada 10 iunie – 10 iulie și au fost analizate răspunsurile unor executivi de top din peste 100 de companii de top care cumulează venituri de aprox. 28 miliarde euro (echivalentul a aprox. 13% din PIB-ul României) și peste 120.000 de angajați.

În acest context, Szabolcs Nemes, Director General şi Partener în cadrul biroului Roland Berger București, recomandă companiilor „4 pași clari prin care să realizeze o tranziție de succes către "Noua Realitate" economică: Resetarea culturii, redefinirea modelului de business, reconfigurarea modelului operațional și redimensionarea organizației.”.

„Criza generată de COVID-19 poate fi un catalizator pentru schimbare și inovație. Automatizarea și digitalizarea vor fi factori cheie de succes în perioada următoare, multe companii planificând accelerarea acestor investiții.”, a continuat Szabolcs Nemes.

Dat fiind contextul fără precedent generat de COVID-19, Roland Berger România a desfășurat un studiu care analizează impactul crizei asupra economiei românești, așteptările cu privire la revenirea economică, precum și potențialele schimbări structurale care au fost generate sau accelerate de criza actuală.

Studiul Roland Berger reunește peste 100 de companii de top care cumulează venituri de aprox. 28 miliarde euro (echivalentul a aprox. 13% din PIB-ul României) și peste 120.000 de angajați. Datele au fost colectate în perioada 10 Iunie – 10 Iulie. Pe lângă răspunsurile oferite de către executivi de top din cadrul companiilor participante, studiul a fost completat cu analize comparative internaționale și studii de caz.

Analiza este una multi-sectorială, acoperind toate domeniile economice importante – Auto, Bunuri de Consum & Retail, Construcții & Real Estate, Energie, Farma & Servicii Medicale, IT & Telecomunicații, Producție Industrială, Servicii Financiare, Transporturi & Logistică.

Scădere de 20% cu diferențe pronunțate între sectoare

Economia României a înregistrat o scădere de aprox. 20% în perioada Martie-Mai 2020, cu diferențe foarte pronunțate însă între sectoare

În baza răspunsurilor participanților, economia României a înregistrat o scădere de aprox. 20% în perioada Martie-Mai 2020. 14% dintre participanții la studiu au declarat că cifra lor de afaceri a crescut în aceste luni față de aceeași perioadă a anului trecut, iar pentru 8% dintre participanți veniturile au rămas constante.

Pe de altă parte, 9% dintre companiile care au participat la studiu au declarat că veniturile lor au înregistrat o scădere de 50% sau chiar mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Szabolcs Nemes, Partener în cadrul biroului Roland Berger București, atrage însă atenția asupra faptului că „diferențele sunt foarte pronunțate între sectoare. Domeniile de activitate cel mai puțin afectate sunt Farma & Servicii Medicale, precum și IT & Telecomunicații, cu o scădere de aprox. 5% în Martie-Mai față de aceeași perioadă a anului trecut, în baza răspunsurilor companiilor participante. La polul opus se situează Serviciile Financiare și Auto (cu o scădere de 25-30%) și respectiv Transporturi & Logistică (cu o scădere de peste 35%).

În pofida scăderilor înregistrate în toate domeniile mari de activitate, 44% dintre participanții la studiu declară că au înregistrat un profit operațional stabil sau chiar în creștere în aceste luni față de perioada similară a anului anterior. Mulți jucători au luat încă de la începutul crizei numeroase măsuri pentru stimularea veniturilor. În ceea ce privește costurile, marea majoritate a companiilor s-au concentrat într-o primă fază pe măsuri cu impact rapid, puțini jucători apelând în primele luni ale crizei la măsuri structurale/ cu impact asupra modelului operațional.”

Participanții la studiu estimează o scădere agregată a cifrei de afaceri de 8% în 2020 și un nivel de activitate în 2021 ușor mai scăzut decât în 2019.

Cum văd companiile evoluția cifrei de afaceri în cel de-al doilea trimestru

Companiile participante la studiu anticipează o scădere agregată a cifrei de afaceri de aprox. 20% în trimestrul al doilea 2020 (comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut), urmată de o revenire graduală, susținută, în trimestrele trei și patru. Per total pentru anul 2020, scăderea totală a cifrei de afaceri este estimată la aprox. 8%, cu o curbă a revenirii economice de tip Nike. Participanții anticipează de asemenea că efectele crizei vor fi resimțite și anul viitor, prognozând un nivel de activitate în 2021 ușor mai redus decât în 2019.

Szabolcs Nemes menționează însă că "aceste estimări au fost realizate de către companii în perioada 10 Iunie - 10 Iulie, înainte de creșterea recentă a numărului de infecții cu COVID-19, aspect care este posibil să influențeze în sens negativ aceste previziuni."

Printre sectoarele cele mai reziliente se număra Farma & Servicii Medicale, IT & Telecomunicații, Bunuri de Consum & Retail și Construcții & Real Estate – Acestea anticipează un nivel relativ constant de activitate per total în 2020 față de anul precedent.

Companiile din Energie și Producție Industrială estimează scăderi anuale de aprox. 5-10%, în timp ce participanții din Auto, Servicii Financiare și Transporturi & Logistică preconizează scăderi între 15-25% agregate la nivelul sectorului lor de activitate. Cu toate acestea, companiile sunt în general optimiste cu privire la evoluția profitabilității, 40% dintre participanții la studiu estimând un profit operațional constant sau chiar în creștere anul acesta comparativ cu anul trecut.

În jur de 82% dintre participanți intenționează să se concentreze în lunile următoare cu precădere pe reducerea bazei de costuri în 2020, mulți dintre aceștia având în plan și o recalibrare a modelului operațional sau de business, pe lângă măsurile uzuale (ca de exemplu reducerea numărului de angajați, a cheltuielilor de marketing sau a celor de deplasare).

Nemes: Criza generată de COVID-19 poate fi un catalizator pentru schimbare și inovație

În ciuda impactului negativ fără precedent, mulți dintre participanții la studiu au menționat și o serie de oportunități care au apărut în contextul actual, de exemplu creșterea importanței producției locale, scurtarea lanțurilor de aprovizionare, reducerea importurilor (în special pentru produsele de o calitate mai redusă/ cu preț scăzut), sprijin (guvernamental) pentru producția locală, o deschidere mai mare a clienților cu privire la soluțiile digitale/ comerțul online precum și reducerea presiunii din piața muncii, deficitul de forță de muncă diminuându-se pe termen scurt și mediu.

„Criza generată de COVID-19 poate fi și un catalizator pentru schimbare și inovație – Experiența crizelor economice anterioare demonstrează că investițiile în inovație pot aduce numeroase beneficii companiilor, asigurându-le un avantaj competitiv pe termen mediu și lung. Există numeroase exemple de inovații care au avut succes, produse, companii sau modele de afaceri nou lansate în timpul crizelor anterioare. Automatizarea și digitalizarea vor fi factori cheie de succes în perioada următoare, multe companii planificând accelerarea acestor investiții. Pe de altă parte, puțini participanți la studiu au declarat că au în plan investiții în soluții inovatoare radicale, în detrimentul îmbunătățirilor incrementale, cel puțin pe orizontul de timp scurt și mediu.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri