România, printre puținele țări UE care mai produc cărbune brun

Nouă state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, extrag lignit, numit şi cărbune brun, pentru producerea de energie electrică şi termică, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Germania este principalul producător, fiind responsabilă de aproximativ 45% din producţia totală de lignit a UE în 2018, urmată de Polonia (16%), Cehia (11%), Grecia (10%), Bulgaria (8%) şi România (6%). Împreună, aceste şase ţări sunt responsabile pentru 96% din producţia totală de lignit a UE.

În 2018, 9% din energia brută totală produsă în UE a fost pe bază de lignit, similar cu cantitatea de electricitate produsă din alţi cărbuni bituminoşi, şi mai mult decât dublu faţă de cantitatea din energia solară fotovoltaică.

La nivelul UE, principalii combustibili utilizaţi pentru producţia de electricitate sunt cei proveniţi din energia nucleară şi gazele naturale. Totuşi, în unele state membre ale Uniunii Europene, electricitatea obţinută din lignit reprezenta în 2018 o proporţie importantă, cel mai ridicat procentaj fiind în Cehia (43%), Bulgaria (38%), Grecia (32%) şi Polonia (29%).

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri