Agenţia de evaluare S&P Global Ratings a avertizat România că decizia Parlamentului de a reintroduce o majorare a pensiilor cu 40% ar declanşa o corecţie fiscală dezordonată, tocmai într-un moment în care economia se confruntă cu impactul pandemiei de coronavirus.

Recent, plenul Parlamentului a adoptat rectificarea bugetară pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie. Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, cu 242 voturi 'pentru', 147 'împotrivă' şi 11 abţineri, abrogarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%, menționează Agerpres.

"Credem că, dacă această majorare va rămâne în picioare, România va fi muşcat mai mult decât poate mesteca, fiscal vorbind", subliniază analiştii S&P, adăugând că următoarea revizuire de rating pentru România este programată pentru data de 4 decembrie.

"Dacă va fi implementată, o astfel de majorare considerabilă a cheltuielilor permanente, ar fi una dăunătoare pentru performanţele fiscale şi externe ale României şi, cel mai probabil, va provoca o corecţie bugetară dezordonată, cu repercusiuni asupra revenirii fragile a economiei după pandemia de Covid-19", susţine S&P.

Agenţia de evaluare estimează că majorarea pensiilor, cumulată cu alte cheltuieli sociale, ar putea împinge deficitul bugetar al României la peste 10% din PIB în 2021, unde va rămâne pentru următorii doi ani.

Toate cele trei mari agenţii de rating, S&P, Moody's şi Fitch Ratings, atribuie României un rating "BBB minus", cel mai scăzut calificativ din categoria investment grade, şi toate trei au o perspectivă negativă.

Guvernul de la Bucureşti a estimat că pandemia de coronavirus va împinge deficitul în acest an la 8,6% din PIB, în condiţiile în care economia se va contracta cu 3,8%.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat miercuri că se aşteaptă ca agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) să păstreze ratingul României în decembrie, menţionând că obiectivul său este ca ţara să treacă la o perspectivă stabilă pentru economie.

"Avem discuţii cu agenţiile de rating şi am avut discuţii foarte multe în acest an. Acest guvern a demonstrat cu administrează precaut şi responsabil finanţele publice. De aceea S&P şi celelalte agenţii de rating au menţinut ratingul. Şi aşa vom face şi în continuare. Vom avea transparenţă maximă. Mă aştept să fie menţinut ratingul în decembrie. Obiectivul meu bineînţeles este de a trece la perspectivă stabilă pentru economie. De aceea, de fiecare dată când avem discuţii cu agenţiile de rating voi prezenta planurile noastre pe termen mediu pentru a vedea clar că vrem consolidare fiscală", a declarat Florin Cîţu, în cadrul unei conferinţe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri