Orice lună de carantină ar tăia încă un punct procentual din creșterea Produsului Intern Brut al României, consideră Ciprian Dascălu, economistul șef și directorul de cercetare al BCR. România a avut în 2019 un PIB de aproximativ 223 mld. euro, ceea ce înseamnă că o lună de carantină ar ”costa” economia 2,23 mld. euro.

Discuțiile despre un nou lockdown au revenit în atenție în ultimele săptămâni după ce numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus (COVID-19) a explodat. România a depășit de mai multe ori săptămâna trecută pragul psihologic de 4.000 noi cazuri zilnice, în vreme ce mai multe spitale au rămas fără locuri libere pentru pacienți.

Totuși, este extrem de greu de crezut că Guvernul va lua decizia unei închideri generalizate a economiei, așa cum s-a întâmplat la începutul anului. Cel mai probabil, statul va continua să adopte restricții diferențiate, pe industrii, regiuni sau orașe ale țării, în funcție de evoluția numărului de cazuri COVID-19. De altfel, această strategie a fost anticipată de analiști încă de luna trecută.

”Estimăm pentru acest an o contracție economică de - 4,7%. Dacă luăm în calcul un scenariu alternativ, în care am mai avea încă un episod de lockdown de două luni, similar cu cel din primăvară, am avea o scădere de -7% anul acesta și de -1% în anul următor. Nu vedem însă o probabilitate foarte mare ca acest scenariu să se întâmple”, a declarat Ciprian Dascălu.

Retail jobs

Motorul economiei românești funcționează acum la 75% din capacitatea dinaintea pandemiei COVID-19

BCR a lansat recent un indice care măsoară nivelul activității economice în România. În aprilie, când cea mai mare parte a economiei a fost închisă în timpul stării de urgență, indicele a arătat că motorul economic local funcționa la 26% din nivelul activității pre-criză.

Revenirea a fost rapidă, astfel că în iulie indicele a ajuns la 63%.

”În schimb, în august și septembrie redresarea economică a fost mai lentă. În prezent, putem spune că economia funcționează cam la trei sferturi din capacitate, comparativ cu perioada anterioară pandemiei”, spune Ciprian Dascălu.

Acesta subliniază că nivelul contracției economice din România este semnificativ mai mic decât în vestul Europei tocmai datorită faptului că piața forței de muncă era foarte tensionată înainte de criză, ceea ce a permis cererii să se mențină la niveluri destul de ridicate. Totuși, șomajul este așteptat să crească în prima jumătate a anului viitor.

Citeste si:
Microsoft Envision Romania: digitalizarea, un drum cu prioritate...
Microsoft Envision Romania:...

Alegerile și datoria publică atârnă greu în evaluarea agențiilor de rating

România a ajuns să se împrumute de aproape trei ori mai scump decât Polonia. Astfel, dacă ne uităm la împrumuturile în moneda locală, România plătește o dobândă de 3,5% la titlurile de stat pe 10 ani, în vreme ce Polonia plătește o dobândă de 1,2% (dobânzi la 16 octombrie 2020).

Viitorul anunț al agențiilor de rating ar putea să aibă o greutate mare asupra dobânzilor, însă cel mai probabil acest lucru va avea loc abia anul viitor.

”Agențiile de rating sunt îngrijorate de profilul de creștere a datoriei publice. Pe de altă parte, având în vedere că următoarele anunțuri vor fi înainte de alegerile parlamentare, cred ca vor amâna orice decizie privind ratingul. În decursul anului 2021 agențiile de rating vor aștepta de la Guvernul României să vadă un plan credibil de ajustare fiscală pe termen mediu și lung pentru a menține ratingul neschimbat. Nu cred că se vor precipita să ia o decizie până nu vor vedea instalat un guvern după alegeri”, spune Dascălu.

Citeste si:
Încrederea în economie a managerilor români revine puternic după...
Studiu Confidex: Încrederea...

Economistul-șef al BCR adaugă faptul că dacă se mențin deficitele ridicate și datoria ajunge la 60-65% din PIB, ne putem aștepta la o înrăutățire a ratingului de țară (downgrade).

Citiți și FMI: SUA și China nu trebuie să oprească măsurile de stimulare a economiei

În ultimul său raport cu privire la supravegherea bugetară, publicat săptămâna, Fondul Monetar Internațional (FMI) a arătat că se așteaptă ca datoria publică a României ca procent din PIB să ajungă la 65% în 2025 (+21 puncte procentuale).

La nivel global, cheltuielile guvernamentale semnificative pentru combaterea pandemiei de coronavirus vor împinge datoria publică până la un nivel record, de aproape 100% din Produsul Intern Brut mondial în acest an, însă această majorare ar putea fi doar un eveniment singular dacă creşterea economică îşi va reveni anul următor, a mai anunțat Fondul Monetar Internaţional.

Citeste si:
Ciolacu vrea mai degrabă impozitarea capitalului decât a muncii
Ciolacu vrea mai degrabă...

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri