După ce am atins un record de 40.018 de cazuri de coronavirus, pe 1 februarie, pandemia a intrat într-un ritm descendent în România, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă nu cumva am depășit vârful valului cinci (un vârf pe care autoritățile îl așteptau la mijlocul lunii februarie). Informația ne-a fost confirmată de Octavian Jurma, medic cercetător, care a declarat că România a depășit vârful acestui val, așteptându-se la o scădere bruscă a numărului de cazuri.

”România a depășit vârful valului cinci. Avem confirmarea vârfului valului săptămâna trecută, deoarece vârfurile se pot identifica doar retrospectiv. Ne așteptăm să scadă abrupt numărul de cazuri, tocmai pentru că ne-am confruntat cu o creștere rapidă. Am văzut dublări ale numărului de cazuri de la o zi la alta. Vom coborî rapid sub pragul de 10.000 de cazuri”, a declarat Jurma, într-un interviu Wall-Street.

Acesta a precizat că estimarea conform căreia trendul ascendent al valului cinci, definit de varianta Omicron, va dura șase săptămâni a fost confirmată, iar trendul descendent al pandemiei este preconizat să se întindă pe aceeași perioadă. În plus, medicul atrage atenția că, deși numărul de cazuri poate scădea rapid, în spitale presiunea ar putea crește din cauza infectărilor netratate la timp, ceea ce ar înseamna ca ”tragedia pandemiei să aibă loc la finalul valului”.

În continuare, Jurma a insistat că țara noastră nu valorifică testarea, cel mai important mijloc prin care poate fi limitată răspândirea virusului. Potrivit calculelor acestuia, numărul testelor efectuate în timpul acestui val este mai mic decât cel din valul anterior, raportându-se la nivelul de contagiozitate dat de Omicron.

”Ar fi trebuit să testăm de cel puțin două ori mai mult decât o facem în prezent. În plus, ne confruntăm cu o testare pasivă la nivelul țării, testăm doar cazurile simptomatice. În școli am fi putut avea șansa testării preventive, deoarece testarea era realizată indiferent de starea de sănătate. Așa se desfășoară o testare de tip screening”, a explicat medicul.

Sabotajul campaniei de vaccinare

Campania de vaccinare stagnează de luni bune, încă de când introducerea certificatului verde nu a mai reprezentat o prioritate în Parlament. Chiar dacă am depășit pragul de 8 milioane de vaccinări, rata de imunizare din țară rămâne cu mult sub 50%.

În plus, Jurma mai identifică un alt ”sabotor” al campaniei de vaccinare, mai exact anunțarea măsurilor de relaxare, programate pentru finalul lunii martie.

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm”, a mai spus Rafila.

Nu în ultimul rând, ministrul a adăugat că va fi stabilit un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționarea economiei în România.

Numărul de cazuri noi, ignorat în România

Contagiozitatea ridicată a tulpinii Omicron a creat premisele unui val dominat de recorduri de infectări, dar de manifestări mai ușoare ale bolii. De aici, a fost generată și tendința de a minimiza importanța numărului de cazuri.

”Este foarte important numărul de cazuri. Toată pandemia a pornit de la o femeie infectată într-o piață din China, dacă nu exista acel caz de infectare, nu ne confruntam cu această pandemie. Dacă nu urmărim cazurile și așteptăm să se umple spitalele, tot conceptul de sănătate publică și prevenție dispare”, a mai spus Jurma, în cadrul Emisiunii Specialiști în Sănătate.

Avantajele valorificării numărului de cazuri sunt următoarele:

  • diagnosticarea precoce a persoanelor și izolarea rapidă a acestora,
  • aplicarea unui tratament activ încă de la debutul bolii,
  • evoluția numărului de cazuri dă un orizont de timp, iar o criză în sănătate poate fi depășită cu mai multă ușurință, poate chiar evitată.
  • cu cât e mai corect identificat numărul de cazuri, cu atât mai ușor pot fi indicate curbele pandemiei.

Rolul acestor date este ca atunci când mergem pe litoral și vedem steagul verde sau roșu arborat, știm când să intrăm în apă sau când e mai bine să stăm doar pe plajă. Tot în funcție de numărul de cazuri am învățat și noi să dansăm cu pandemia și nu mai socializăm atât de mult când sunt zeci de mii de infectări”, a adăugat medicul.

În plus, acesta insistă că incidența ar trebui să fie indicatorul principal pentru stabilirea unor măsuri restrictive sau nu, și nu spitalizările sau numărul celor internați la ATI, deoarece acestea două din urmă pot apărea abia la finalul valului pandemic.

Și pentru că am amintit de valurile pandemice, aflați mai multe despre posibilitatea unui val șase, când este preconizat și care ar putea fi tulpina generatoare, din videoul de mai jos:

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri