Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în octombrie faţă de luna anterioară cu 2,3 puncte, până la valoarea de 32,1 puncte.

Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 22,4 puncte, potrivit CFA România.

Această evoluţie s-a datorat componentei de condiţii curente a Indicatorului. Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 13,2 puncte, până la valoarea de 19,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 45,2 puncte), conform Agerpres.ro.

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 3,2 puncte faţă de luna anterioară, până la valoarea de 38,2 puncte (comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 11,0 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/lei, toţi participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,9398, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0102 lei pentru un euro.

Retail jobs

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2021/noiembrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,68%. Este de remarcat că peste 60% dintre participanţii la sondaj consideră preţul proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluat.

Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna octombrie 2020 relevă: durata impactului economic al cornavirusului - cea mai mare parte a respondenţilor (peste 67%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul III al anului 2021; deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 8,6%; evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este -5%.

Citeste si:
Rusia recunoaște că are nevoie de resurse uriașe pentru a susține...
Guvernul rus recunoaște că...

În ceea ce priveşte rata şomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 6,7%. Pentru anul 2021, anticipaţiile de evoluţie în termeni reali a PIB sunt de +2,9%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti din comunitatea CFA din România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.

Citeste si:
Ciucă: Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase la jumătatea...
Ciucă: Primele gaze din Marea...

Sondajul este realizat în ultimă săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri