In luna iunie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut fata de luna anterioara cu 1,9 puncte pana la valoarea de 34,1 puncte, (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 16,8 puncte). Această evoluție s-a datorat componentei de anticipații a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a crescut, față de luna anterioară cu 2,7 puncte, până la valoarea de 22,1 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 38,4 puncte). Indicatorul anticipațiilor a scăzut în luna iunie cu 4,2 puncte până la valoarea de 40,1 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 5,9 puncte).

Cât estimează analiștii că vor ajunge cursul euro/leu, inflația sau deficitul bugetar

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 95% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608 (în condițiile în care anticipațiile individuale au variat intre 4,8500 și 5,1000).

Rata anticipata a inflației pentru orizontul de 12 luni (iulie 2021/iulie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,33%. Este de remarcat faptul că, peste 74% dintre participanți (record istoric al sondajului) consideră preturile proprietăților imobiliare din marile orașe ca fiind supraevaluate.

La fel ca în ultimele 2 luni, și în luna iunie se observă o majorare, a abaterii medii pătratice a răspunsurilor la întrebările cantitative, în special pentru anticipații pe privind cifrele macroeconomice pentru anul 2020, ceea ce arată o incertitudine ridicată în rândul participanților cu privire la evoluția viitoare a parametrilor economici.

Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate și patru întrebări suplimentare, iar rezultatele pentru luna iunie 2020 releva:

  • Impactul economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (53,3%) anticipează ca acesta se va resimți puternic pana în trimestrul I al anului 2021;
  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipațiilor este 8,4%;
  • Evoluția, in termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipațiilor este -4,4%;
  • Rata șomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipațiilor este 7,3%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomica, a fost lansat de către Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri