Circa 20 de state membre ale NATO îşi vor atinge anul acesta obiectivul de 2% din Produsul lor Intern Brut (PIB) alocat pentru cheltuieli militare, a estimat marţi o sursă apropiată Alianţei, la câteva zile după criticile lui Donald Trump la adresa "rău platnicilor" din Europa, informează AFP.

Aceste estimări care pleacă de la NATO ar urma să fie făcute publice miercuri de către secretarul său general Jens Stoltenberg, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor apărării ai ţărilor membre ale Alianţei, la Bruxelles, a dezvăluit un responsabil pentru AFP.

Statele din NATO, 29 din cele 31 state-membre fiind europene, se angajaseră în 2006 să atingă acest obiectiv, însă doar 11 dintre ele erau deasupra nivelului de 2% anul trecut, potrivit unei precedente estimări a Alianţei.

Această majorare a cheltuielilor militare este cerută de multă vreme de SUA. Acest lucru a fost amintit săptămâna trecută în mod răsunător de fostul preşedinte american Donald Trump.

Relatând, în timpul unui miting de campanie, o conversaţie pe care el ar fi avut-o cu un şef de stat, fostul preşedinte american şi actual candidat a spus: "Unul dintre preşedinţi (...) s-a ridicat şi a spus: 'Domnule, dacă nu plătim şi suntem atacaţi de Rusia, ne veţi apăra?'. 'Nu, nu vă voi apăra. De fapt, i-aş încuraja (pe ruşi) să facă ce vor. Prin urmare, trebuie să vă plătiţi facturile'".

Acest tip de declaraţii "subminează securitatea tuturor, inclusiv pe cea a SUA", a reacţionat într-un comunicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu un ton foarte ferm.

Donald Trump, foarte probabil candidat al republicanilor în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, a respins aceste critici, afirmând că, dimpotrivă, el a făcut Alianţa "puternică" în timpul mandatului său (2017-2021).

"Atunci când le-am spus celor 20 de ţări care nu-şi plăteau partea pe care trebuiau să o plătească, fără de care ele nu ar beneficia de protecţia americană, banii au curs râuri", a afirmat Donald Trump. "Însă acum, când eu nu mai sunt acolo pentru a spune 'trebuie să plătiţi', iată că ele reîncep", a continuat fostul preşedinte american.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri