Speranţele Ucrainei de a obţine un parcurs mai precis spre aderarea la NATO ar putea să sufere o dezamăgire, potrivit informaţiilor obţinute de agenţia dpa, citată de Agerpres.

Membri ai alianţei militare occidentale, printre care SUA şi Germania, au specificat în mod clar recent, în spatele uşilor închise, că nu doresc să îşi asume niciun angajament care ar depăşi substanţial declaraţia NATO de la summitul din 2008.

Atunci, şefii de stat şi de guvern au convenit că Ucraina şi Georgia ar trebui să adere la NATO, însă nu a existat un calendar sau o foaie de parcurs, aminteşte agenţia germană de presă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut recent NATO să deschidă calea pentru aderarea ţării sale la Alianţă la viitorul summit din luna iulie, spunând că Ucraina are trebui să primească "o bine-meritată invitaţie".

Soldaţii ucraineni, a argumentat Zelenski, contribuie mai mult decât oricare alţii la securitatea euro-atlantică.

Însă, potrivit unor diplomaţi, oponenţii unui plan concret de aderare afirmă că acest obiectiv nu este realist în prezent şi ar putea distrage de la sprijinul militar mult mai important şi imediat pentru Ucraina în timp ce această ţară se apără împotriva invaziei ruse.

În plus, există percepţia unui risc că un nou impuls spre NATO ar putea furniza Rusiei argumente pentru un război mai agresiv.

Cu ocazia vizitei la Kiev a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în urmă cu două săptămâni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică ar însemna "un pericol serios, semnificativ pentru ţara noastră".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri