Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, transmite agenţia Reuters, conform Agerpres. Totuși, oficialii de la Moscova au mai spus și că NATO s-ar pregăti militar pentru un conflict în regiunea Europei de est.

La o întâlnire cu piloţi ai forţelor aeriene ruse, Putin a notat că alianţa militară occidentală condusă de SUA s-a extins spre est, către Rusia, după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, dar că Moscova nu are în plan să atace un stat al NATO. "Nu avem intenţii agresive faţă de aceste state", a asigurat Putin, potrivit unei transcrieri făcute publice joi de Kremlin.

"Ideea că vom ataca vreo altă ţară - Polonia, statele baltice, şi cehii sunt speriaţi - este un nonsens complet. E doar o prostie", a insistat preşedintele rus. Întrebat despre avioanele F-16 pe care Occidentul a promis să le trimită Ucrainei, Putin a afirmat că astfel de aeronave nu vor schimba situaţia din Ucraina. "Dacă (occidentalii) livrează F-16, şi se discută despre asta şi se pare că antrenează piloţi, acest lucru nu va schimba situaţia pe câmpul de luptă", a spus el.

"Iar noi vom distruge aeronavele la fel cum distrugem astăzi tancuri, vehicule blindate şi alte echipamente, inclusiv lansatoare de rachete multiple", a adăugat Putin. Preşedintele rus a menţionat că avioanele F-16 pot transporta şi arme nucleare. "Desigur, dacă ele vor fi utilizate de pe aerodromuri din ţări terţe, vor deveni pentru noi ţinte legitime, indiferent unde ar fi poziţionate", a spus el.

Remarcile lui Vladimir Putin au venit după ce mai devreme miercuri ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat că respectivele aeronave ar urma să ajungă în Ucraina în lunile care vin. Ucraina încearcă de câteva luni să obţină avioane F-16, iar ţări precum Belgia, Danemarca, Norvegia şi Olanda s-au angajat să-i doneze aceste aeronave de luptă, în timp ce o coaliţie de ţări a promis să contribuie la instruirea piloţilor ucraineni pentru a le putea folosi, aminteşte Reuters.

NATO s-ar pregăti de o bătălie în est, spun rușii care sunt nemulțumiți de baza de la M. Kogălniceanu

Autorităţile române au anunţat anterior că sunt gata să investească 2,5 miliarde de euro în modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa. Baza urmează să fie extinsă devenind un oraş militar capabil să găzduiască familiile a 10.000 de militari şi cu planuri de creare de infrastructuri urbane, potrivit ministerului.

Construcţia a început în partea de sud a viitorului oraş militar, unde sunt construite în prezent drumuri de acces şi o reţea de electricitate robustă. Modernizarea bazei aeriene ar putea-o transforma până în 2040 în cea mai mare bază a NATO din Europa. Armata SUA foloseşte această bază din 1999, menţionează ministerul. "Extinderea bazei aeriene din România este încă o dovadă că blocul nord-atlantic îşi continuă militarizarea neîngrădită a Europei de est şi a regiunii Mării Negre", a afirmat MAE rus.

Acesta a adăugat că "întărirea forţată a capacităţilor coaliţiei are loc de asemenea în Polonia şi ţările baltice".

"O astfel de activitate a membrilor NATO este provocatoare, exacerbează tensiunile militare de-a lungul graniţelor şi creează ameninţări suplimentare de securitate pentru Rusia. Toate acestea vizează pregătirea aliaţilor blocului pentru o potenţială coliziune cu ţara noastră", a conchis ministerul. "Vom monitoriza evoluţiile din România, vom evalua riscurile generate şi le vom lua în considerare în cursul planificării militare", a mai notat MAE rus.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri