O coaliție de țări occidentale are în vedere România ca o posibilă locație pentru a instrui piloții ucraineni să piloteze avioane de luptă F-16, au declarat pentru Politico trei persoane care au informații despre acest plan.

Țările NATO se apropie astfel de startul unui program care ar putea aduce avioanele de război F-16 deasupra cerului ucrainean în câteva luni.

"România este unul dintre locurile pe care coaliția le analizează pentru a găzdui antrenamente", a declarat un oficial occidental, informație confirmată de un actual și un fost oficial al Departamentului Apărării SUA.

Grupul lucrează pentru a negocia un contract pentru a desfășura antrenamentul cu avioane într-un sit din România. Este probabil ca Lockheed Martin, care construiește F-16, să conducă antrenamentul, au adăugat aceștia.

Directorul operațional al Lockheed Martin, Frank St. John, a declarat că firma este pregătită să antreneze piloții ucraineni pentru a pilota și a întreține avioanele F-16 imediat ce țările occidentale vor fi de acord să le trimită.

Oficialii europeni nu au dorit să confirme sau să infirme faptul că propunerea de a instrui piloții ucraineni în România este în discuție. Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării ar fi spus doar că partenerii lucrează la înființarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est. Totuși, discuția despre ce țări va dona avioanele nu s-a încheiat încă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri