Premierul Marcel Ciolacu a spus, într-un interviu dat publicației austriece Der Standard, că România ar putea ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție dacă guvernul de la Viena nu-și schimbă poziția cu privire la aderarea României la spațiul Schengen. Un nou vot cu privire la accederea țării noastre la spațiul de liber schimb ar putea avea loc în octombrie sau decembrie.

România schimbă linia de discurs pe tema Schengen prin vocea lui Ciolacu. Acesta a declarat că România ia în calcul acționarea în justiție a Austriei dacă țara va continua să folosească veto-ul pentru a ține România înafara spațiului Schengen. Premierul a mai spus și că România a pierdut sume de bani echivalente cu 2% din PIB în urma neaderării la Schengen de anul trecut, companiile cel mai grav afectate fiind cele din sectorul transporturilor.

Conform primului ministru, România ar fi aflat cu doar câteva zile înainte de vot că Austria se va opune. Spania, care deține în acest moment președinția Consiliului Uniunii Europene susține intrarea României în Schengen, fie în octombrie sau pe 4-5 decembrie când are loc întrunirea miniștrilor de interne din blocul comunitar. Toate statele înafară de Austria susțin aderarea României la Schengen în acest moment.

Chiar și șefa CE, Ursula von der Leyen, a încurajat grăbirea procesului de aderare a României și Bulgariei la Schengen, dar austriecii și-au menținut public punctul de vedere prezentat și anul trecut. Dând vina pe migrație, oficialii austrieci au spus că nu este cazul să vorbim în acest moment la o extindere a Schengen. Chiar și așa, datele arată că România nu este pe acea rută de tranzit.

Țara noastră a introdus oricum controale comune cu Serbia la mai multe puncte de frontieră pentru a elimina această potențială problemă. De asemenea, presa spune că Austria a produs un precedent, deoarece, în mod normal, statele membre urmează recomandările organizațiilor europene. În iarnă, președintele Klaus Iohannis a explicat că România nu va merge în justiție pentru a-și căuta dreptatea pe tema Schengen, punctând că se continuă căutarea de soluții pe canalele diplomatice existente.

Chiar și așa, o astfel de decizie a României nu ar reprezenta o premieră la nivel european. Mai multe state s-au adresat Curții Europene de Justiție pe diverse teme legate de funcționarea spațiului Schengen, inclusiv în perioada de pandemie. Pe atunci, mai multe state s-au judecat pe subiectul lockdown-urilor, care nu erau respectate cu strictețe în toate statele Schengen.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri