După scandalul privind interceptarea de către ruşi a unor conversaţii între ofiţeri germani despre potenţiala folosire a rachetelor Taurus cu rază lungă de acţiune, Berlinul a suferit o altă scurgere de informaţii, de data aceasta privind detalii tehnice secrete despre aceste rachete puternice.

Potrivit dezvăluirilor făcute de Suddeutsche Zeitung, în şedinţa Comisiei de Apărare a Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german) dedicată tocmai incidentului de securitate amintit, în secţiunea secretă a şedinţei, şeful Statului Major al Armatei, Carsten Breuer, le-a explicat deputaţilor care sunt procedurile tehnice şi operaţionale pentru stabilirea ţintelor şi a rutelor rachetelor Taurus.

Informaţii detaliate despre acest subiect se pare că au ajuns pe portalul T-Online, care a scris că general-locotenentul Breuer a explicat că, pentru a programa rachetele germane, cu o rază de acţiune de 500 de kilometri - suficientă pentru a distruge Podul Kerci din peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, sau chiar pentru a atinge regiunea Moscovei -, trebuie folosită o tehnologie specială.

Date importante şi complexe, precum punctele de măsurare a altitudinii, datele vectoriale, imaginile din satelit şi hărţile raster, trebuie prelucrate de sisteme tehnice speciale, din care, conform informaţiilor scurse, Germania ar avea doar un număr foarte limitat.

Dacă aceste sisteme ar fi livrate Ucrainei, ele nu ar mai fi disponibile pentru armata germană, potrivit informaţiilor scurse în T-Online, şi, prin urmare, capacitatea de apărare a Germaniei ar putea fi slăbită.

Cancelarul german Olaf Scholz a insistat că, pentru a controla ţintele rachetelor Taurus, militari germani ar trebui să participe la lansarea acestora, ceea ce ar putea fi interpretat de Rusia drept o participare directă sau indirectă a Germaniei la războiul din Ucraina.

Însă Scholz a "uitat" să menţioneze în public acest "detaliu" al terminalelor speciale, notează EFE. Opoziţia l-a acuzat că nu are încredere în ucraineni şi a susţinut că Germania ar putea antrena fără probleme trupele ucrainene în utilizarea acestor rachete.

Detalii care ar slăbi apărarea Germaniei

Expertul militar Ralph Thiele, fost colonel în armata germană, a insistat că Scholz nu a folosit acest argument în public deoarece toate aceste informaţii despre date, terminale speciale şi disponibilitatea limitată a acestora sunt clasificate ca fiind secrete, prin urmare, dacă ar fi cunoscute, ar slăbi apărarea Germaniei.

În plus, dacă Germania ar livra rachete Taurus în Ucraina împreună cu terminalele speciale, atunci acestea ar putea cădea în mâinile Rusiei, pe câmpul de luptă.

Preşedinta Comisiei de Apărare, liberala Marie-Agnes Strack-Zimmermann, o susţinătoare înfocată a ideii conform căreia Germania ar trebui să livreze Ucrainei rachete Taurus, a anunţat deja măsuri în urma dezvăluirii datelor secrete. Ea a declarat pentru Suddeutsche Zeitung că preşedinta Bundestagului, Barbel Bas, va fi informată, iar apoi ar urma "să intervină poliţia federală sau procuratura".

Pe contul său de pe platforma X, politiciana germană a insistat că dezvăluirea de informaţii dintr-o şedinţă secretă a unei comisii parlamentare "nu este un lucru banal". "Plângerea a fost depusă. Oricine dezvăluie secrete pentru a-şi impune propria agendă nu merită un loc în Parlament", a atenţionat ea, referindu-se la faptul că filtrarea acestor informaţii vine să justifice cumva refuzul lui Scholz de a trimite Ucrainei rachete Taurus.

Sursa foto: Shutterstock / Sergey Kohl

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri