Pe măsură ce inteligența artificială (AI) a avansat tot mai mult în viețile noastre, este mai mult decât cert că viitorul pieței muncii va arăta diferit. Raportul 2023 Skills Index de la BTG (Business Talent Group) arată că 71% dintre angajatori vor rămâne mult în urma AI, dacă nu vor asigura o recalificare și o perfecționare (reskilling și upskilling) la locul de muncă pentru angajații lor.

În mod cert, de la apariția ChatGPT (celebrul chatbot ce folosește inteligența artificială pentru a comunica cu utilizatorii) în noiembrie 2022, percepțiile legate de locurile de muncă ale viitorului s-au schimbat considerabil. Cel mai recent scandal din cadrul OpenAI, crește temerile în rândul liderilor de business și al experților, mai ales după ce s-a aflat de proiectul Q* (sau Q star). Acesta din urmă reprezintă o materializare a unui concept cunoscut sub numele de Inteligență Generală Artificială, (IGA), despre care Open AI spune că ar avea la bază un sistem autonom ce poate depăși omul în majoritatea sarcinilor importante din punct de vedere economic, după cum a scris The Guardian. Aceste noi informații despre proiectul la care OpenAI lucra înainte de demisia lui Sam Altman (care s-a întors între timp în companie) susțin temerilor potrivit cărora inteligența artificială care se dezvoltă prea repede.

Acesta este și motivul pentru care aproximativ 71% dintre angajatori se confruntă în continuare cu provocări din cauza lipsei de expertiză internă cu privire la modul de utilizare eficientă a inteligenței artificiale. Totodată, lipsa de claritate cu privire la reglementările AI, gradul redus de înțelegere în rândul managerilor și liderilor despre AI, dar și preocupările legate de protecția și securitatea datelor sunt principalele provocări pe care angajatorii le au când vine vorba de inteligența artificială, după cum scrie Forbes.com.

Cum rămâi relevant într-un viitor al muncii dominat tot mai mult de inteligența artificială

  • 1. Fii conștient de Inteligența Artificială și nu nega existența ei

Inteligența Artificială a luat deja „cuvântul” în piața muncii, dar și în general, în viețile noastre, prin produse care ne ajută și cu care fie deja lucrăm sau vom lucra. Inteligența artificială, automatizarea și digitalizarea au schimbat radical modul de lucru în multe industrii, mai ales în cele care folosesc muncă manuală, iar angajatul lucrează practic alături de un co-pilot tehnologic. Așadar, nu mai e cale de întors.

  • 2. Lucrează cu un consultant

O altă soluție simplă ar fi ca angajatorii să apeleze la consultanți externi AI care sunt experți verificați în acest domeniu și a căror expertiză se referă în mod specific la etica și reglementările AI, precum și la protecția și securitatea datelor. Acești consultanți ar putea lucra în colaborare cu angajatorii pentru a-i sfătui despre cum să integreze AI în munca lor fără a compromite datele sau nivelul de încredere.

Și angajații sau freelancerii pot lucra cu consultanți pentru a ști cum îi poate ajuta inteligența artificială să livreze mai eficient proiectele.

  • 3. Managementul schimbării AI și focus grupuri

O altă care ar putea fi mai potrivită pentru unii angajatori, ar fi să angajeze pe termen lung pe cineva pentru a supraveghea managementul schimbărilor în AI sau pentru a avea un focus grup pe această temă. Deși conceptul este relativ nou, acest tip de management al schimbărilor se poate dovedi foarte eficient în implementarea utilizării inteligenței artificiale, departament cu departament, până când toată lumea folosește instrumente AI pentru a-și crește productivitatea.

De asemenea, ca lider de companie, poți lua în calcul și implementarea unor programe pilot pentru a testa experiența utilizatorului, înainte de a introduce în propria companie anumite instrumente.

  • 4. Antrenament la toate nivelurile

Un alt pas important ar fi acela de a oferi o instruire extinsă angajaților la toate nivelurile, de la top management și până la middle-management și lower management, despre cum să implementeze AI și să stabilească linii de acțiuni etice cu privire la capacitățile acesteia. Acest lucru va ajuta la eliminarea oricăror concepții greșite sau griji legate de utilizarea acestei tehnologii. Managerii, la rândul lor vor instrui angajații despre cum pot lucra cu instrumente AI și cum pot deveni mai eficienți în munca lor.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri