Longevitatea a început să devină un subiect de care se preocupă din ce în ce mai mulți oameni, mai ales pe măsură ce schimbările climatice ne dau peste cap calitatea vieții. Deși mulți cred că trebuie să ai bani ca să-ți menții un stil de viață sănătos și ca să trăiești mult și bine, lucrurile nu sunt deloc așa. Mișcarea și mersul pe jos, două elemente care îți prelungesc considerabil viața, nu costă, de pildă nimic. Pe acestea le practică și un fost CEO american din industria farma, care a ajuns la nici mai mult, nici mai puțin de 101 ani. Iată ce alte sfaturi oferă.

I. Roy Cohen, s-a născut în 1922, iar la acea vreme, ferma părinților săi nu avea nici apă curentă și nici electricitate, iar casa era încălzită de o sobă cu lemne. De toaletă, ce să mai vorbim, era, cum ar spune românii, în fundul curții. Când nu se ducea la școala care însemna, de fapt, o cameră dintr-o casă în care învățau câțiva copii, îi ajuta pe părinți în gospodări ca să îngrijească animalele. Își amintește cum căra constant găleți în fiecare mână pentru a le duce la găini și la restul animalelor din curte, scrie Business Insider.

„Nu voi trăi așa toată viața”, mi-am spus”, povestește Cohen. Și nici nu a trăit pentru că după terminarea liceului a primit o bursă de studiu la o facultate de agricultură. A obținut o licență în microbiologie, apoi a urmat un master în biochimie și nutriție. Ulterior, o companie farmaceutică l-a angajat, oferindu-i un salariu de 3.900 de dolari pe an. Apoi s-a căsătorit, a avut trei copii și a devenit directorul general al unei alte organizații farma.

I. Roy Cohen are acum 101 ani și încă este sănătos, la casa lui. Își gestionează singur finanțele, își supraveghează renovările din casă și citește cărți de filozofie.

„Mă mențin în formă, mental și fizic”, a spus el. Întrebat care este secretul longevității sale, fostul CEO spune că a învățat o mulțime de lecții de-a lungul timpului despre cum poate avea o calitate a vieții cât mai mare, pe care le-a împărtășit și cu jurnaliștii. Iată ce sfaturi oferă.

1. Fii ambițios

Cohen a spus că numirea sa în poziția de CEO a fost una pe care a gestionat-o de la zero, fără să existe scurtături. Centenarul și-a asumat riscuri în carieră, cum ar fi trecerea de la cercetare la un rol în publicitate la prima sa companie de medicamente la care a lucrat, în ciuda faptului că nu avea experiență în aceasta din urmă.

Cohen a avut o carieră de 55 de ani, pe care și i-a dedicat unor trei companii, progresul său culminând cu poziția de CEO. S-a pensionat la 81 de ani, iar până atunci a călătorit constant, atât în scop de business, cât și de plăcere. Secretul în carieră constă în ambiție și în ieșirea din zona de confort.

„Ideea de pensionare la termen a fost una îngrozitoare pentru mine”, a spus el.

2. Relații bune cu cei din jur

Cohen, care s-a născut într-o familie de șapte frați, a spus că a învățat să „se înțeleagă cu alți oameni”, adesea din necesitate.

„Nu ai de ales decât să-ți dai seama cum să rămâi stabil. Dacă locuiești cu alți oameni în casă, nu poți să fii veșnic sălbatic și egoist și să te comporți ca și cum ai fi singura persoană din familie”, explică el.

Mai departe, bărbatul povestește că prima sa căsătorie a fost un eșec și s-a destrămat, din păcate, chiar la mai puțin de un an de când au oficializat-o. A fost trist, spune el, dar experiența l-a ajutat să-și reconsidere ideea de partener de viață.

Spune că a fost precaut în a-și lua din nou acest angajament, cu toate că a găsit, în cele din urmă, partenerul potrivit, care s-as dovedit a fi soția sa, Joan, o profesoară, care a murit în urmă cu șase ani, la 83 de ani. Deși a durat până să accepte că viața i-a oferit o a doua șansă, spune că ulterior s-a obișnuit, iar lucrul cel mai de preț pe care l-a învățat din asta a fost să-l asculte pe celălalt, să fie mai înțelegător și să-și păstreze mintea mereu deschisă. Asta îi sfătuiește pe toți cei din jurul său și acum, când are frumoasa vârstă de 101 ani.

3. Dieta mediteraneană și mersul pe jos sunt lucruri sfinte

Cohen spune că longevitatea lui are și un fond genetic, în contextul în care tatăl și mama lui au murit la 86, respectiv 90 de ani. Cu toate acestea, el crede că a ajuns să depășească 100 de ani pentru că a respectat câteva reguli simple pe care le-a urmat de-a lungul vieții.

Bătrânul în vârstă de 101 ani este un adept al dietei mediteraneene, populară printre bogații lumii, de la Jeff Bezos care mănâncă la micul-dejun caracatiță și până la milionarul tech Bryan Johnson, unul dintre fanaticii trăitului sănătos, care își comercializează propriul ulei de măsline.

Deși dieta este îndrăgită de bogații care caută longevitate, ea conține ingrediente relativ accesibile care sunt ușor de preparat. Cohen evită alimentele procesate și carnea în favoarea peștelui proaspăt, a legumelor și a uleiului de măsline.

Dacă vreau o gustare, voi mânca o bucată de conopidă, un morcov sau un ardei roșu. Mănânc, de asemenea, multă varză și salată.

I. Roy Cohen

În această perioadă, regimul său de mișcare include 20 de minute de exerciții pentru picioare, în timp ce stă pe pat. Pe acestea le face în fiecare dimineață. De asemenea, se plimbă și face un soi de circuit, din bucătărie și până în camera de zi. „Fac cel puțin 60 în fiecare zi”, spune bărbatul.

4. Păstrează-ți creierul agil și nu fi furios tot timpul

Centenarul a spus că sortează documente pentru a-și pregăti declarația de impozit. „Îmi țin evidența tuturor finanțelor. Încerc să fac lucrurile din timp ca să îmi fie mai ușor. Îmi ține mintea în formă”, explică el.

El a spus că „are constant un proiect în derulare”. Cel mai recent, și-a refăcut aleea și acoperișul casei și a instalat iluminat în copaci.

„A fi ocupat mă face fericit”, a spus Cohen, care crede că e bine să cultivi o atitudine pozitivă odată cu vârsta.

„Oamenii își strică dispoziția din lucruri mărunte și le permit prea ușor să îi afecteze. Însă nu poți trăi fiind mereu furios sau invidios”, explică bărbatul în vârstă de 101 ani care spune că și spiritualitatea l-a ajutat în a ajunge aici. El este de părere că nu trebuie să fie un ritual religios foarte organizat, însă din când în când „este important să încercăm măcar să ne dăm seama ce face lumea să treacă”

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri